Terrarium

Apakah terarium penyu dan bagaimana untuk melengkapkannya?

Apakah terarium penyu dan bagaimana untuk melengkapkannya?
Kandungan
 1. Pandangan
 2. Peralatan yang diperlukan
 3. Ciri-ciri susunan untuk penyu yang berbeza

Kunci kepada kehidupan yang selesa untuk mana-mana haiwan peliharaan adalah keadaan yang menguntungkan ciptaan manusia. Reptilia dalam kes ini tidak terkecuali. Itulah sebabnya anda harus tahu apakah terarium untuk pelbagai jenis penyu, dan cara melengkapkannya dengan betul.

Adalah penting untuk diingat bahawa struktur sedemikian dan peralatannya adalah sejenis peniru persekitaran semula jadi untuk haiwan yang disimpan di rumah.

Pandangan

Pada terasnya, sebahagian besar terarium adalah struktur telus. Mereka bertujuan untuk mengekalkan reptilia dan amfibia yang menyukai haba, yang, pada gilirannya, tidak dapat wujud sepenuhnya dalam keadaan rumah dan pangsapuri moden. Dalam terarium untuk penyu air dan darat, iklim mikro yang sesuai dicipta. Tetapi ia juga harus diingat bahawa mereka paling kerap bukan sahaja kediaman haiwan, tetapi secara selari mereka melaksanakan fungsi unsur-unsur indah bahagian dalam bilik tertentu.

Perlu diingatkan bahawa hari ini terdapat beberapa jenis struktur yang diterangkan. Selain itu, mereka dikelaskan dengan mengambil kira bentuk, bahan pembuatan, saiz dan tujuan.

Model tertentu dipilih secara individu, dengan mengambil kira keanehan jenis penyu. Ini benar untuk terrarium itu sendiri dan untuk melengkapkan dan menghiasnya.

Mengikut bahan

Selalunya akuarium penyu dan terarium diperbuat daripada kaca silikat atau akrilik biasa... Dalam kes pertama, kita bercakap tentang bahan yang dicirikan oleh rintangan haus yang agak tinggi.Seperti yang ditunjukkan oleh amalan, ia tidak calar seperti kaca plexiglass akibat pembersihan kediaman reptilia yang agak kerap. Di samping itu, kaca biasa, kerana kekonduksian terma yang rendah, memungkinkan untuk menyediakan iklim mikro yang baik untuk penyu. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa haiwan sering tidak melihat dinding telus terarium dan melawannya. Penggunaan latar belakang akuarium membolehkan anda meminimumkan risiko kecederaan. Dalam kes ini, hanya bahagian pembukaan yang sering dibiarkan telus.

Plexiglas ialah sejenis plastik yang menghantar cahaya dengan baik. Di samping itu, bahan itu dicirikan oleh ketahanan terhadap kerosakan dan tekanan, serta keramahan alam sekitar. Perkara yang sama penting ialah struktur plastik dijamin lebih ringan daripada kaca. By the way, walaupun bekas makanan plastik dengan saiz yang sesuai sesuai untuk individu kecil spesies akuatik. Dalam situasi dengan penyu darat, struktur kayu boleh digunakan.

Kepada saiz

Menganalisis kepelbagaian terarium yang kini berada di pasaran untuk kategori reptilia yang diterangkan, dalam konteks bentuk dan saiz, adalah wajar untuk menyerlahkan pilihan berikut.

 • Mendatar - dalam kes ini, panjang dan lebar struktur akan sekurang-kurangnya 2 dan 1.5 kali ketinggiannya, masing-masing.
 • Model menegak - ketinggian struktur adalah dua kali atau lebih panjang dan lebarnya, yang selalunya hampir sama. Perlu diingatkan bahawa terarium sedemikian lebih tertumpu kepada penyelenggaraan reptilia darat yang lebih suka bergerak melalui pokok dan permukaan menegak.
 • Kubik - terarium, dimensi linear yang hampir sama. Versi sedemikian boleh dipanggil universal.

Untuk memahami betapa besar atau kecil terarium diperlukan dalam mana-mana kes tertentu, adalah perlu untuk mempertimbangkan saiz potensi penduduk atau penduduknya. Adalah penting untuk mengingati kebebasan pergerakan penduduk.

Pilihan terbaik ialah apabila saiz kediaman adalah 3-5 kali lebih besar daripada parameter penduduk. Sudah tentu jumlah penghuni juga perlu diambil kira.

Peralatan yang diperlukan

Tidak kira apa jenis wakil yang akan menetap di terarium, ia mesti dilengkapi dengan betul. Adalah penting untuk menyediakan keadaan untuk reptilia yang sedekat mungkin dengan habitat semula jadinya.

Dan juga jangan lupa tentang reka bentuk struktur sedemikian. Seperti yang telah dinyatakan, dalam kebanyakan kes, terarium dengan dan tanpa alas juga melakukan fungsi hiasan, menjadi elemen dalaman.

Pengudaraan

Selalunya dalam amalan, pemilik reptilia cuba menutup terarium dan akuarium dengan penutup dengan lubang. Tujuan utama peranti ini adalah untuk menghalang penyu daripada cuba keluar. Tetapi di sini adalah penting untuk mengambil kira bahawa penembusan udara segar sangat terhad. Pengudaraan terarium yang tidak mencukupi menjadi punca genangan dan, yang paling penting, pengumpulan gas yang dikeluarkan oleh haiwan di bahagian bawahnya. Pengudaraan yang mencukupi akan memberikan pengudaraan yang baik dan membantu membersihkan bahagian dalam karbon dioksida yang berbahaya.

Secara jangkaan, penyelesaian kepada masalah dalam situasi dengan penyu air dan darat akan mempunyai perbezaan dan ciri tertentu. Jadi, dalam kes kedua, kita bercakap tentang organisasi pengudaraan yang berkesan akibat perolakan terma. Ini memerlukan lubang di bahagian bawah dan atas dinding terarium, di mana udara akan beredar. Jika kita maksudkan pengudaraan akuarium atau akuaterrarium untuk penyu air, maka penembusan penutup sahaja tidak akan mencukupi. Penyelesaian yang paling rasional dalam kes ini ialah penggunaan pemampat khas. Peranti ringkas dan mampu milik ini dengan berkesan dan cepat memperkayakan air dalam tangki dengan udara.

Penyebuan

Dalam konteks ini, perhatian harus ditumpukan kepada penyu darat dan penyelenggaraannya di rumah. Adalah penting untuk mengambil kira bahawa banyak wakil spesies sedemikian menghabiskan banyak masa untuk menggali atau, secara umum, dalam liang. Jika reptilia ini diletakkan di dalam terarium tanpa pengisi yang betul, maka anda mungkin menghadapi masalah seperti tekanan, cakar cakar, ubi karapas dan fenomena lain yang tidak menyenangkan. Berdasarkan ciri-ciri gaya hidup haiwan, anda harus menyediakan penyu yang menggali dengan keadaan yang sesuai, manakala dalam kes lain ia boleh dilakukan dengan permaidani di bahagian bawah. Tetapi adalah penting untuk diingat bahawa tanah di terarium dan akuarium harus selamat, menyerap dan, yang penting, tidak berbahaya yang mungkin, walaupun dimakan. Ia tidak boleh diterima bahawa pengisi:

 • berdebu;
 • mengandungi komponen toksik;
 • merengsakan membran mukus haiwan itu.

Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, mengikut keperluan semasa, tanah harus meniru secara maksimum habitat semula jadi reptilia tertentu. Itulah sebabnya sukar untuk memilih pilihan pengisi terbaik dan paling serba boleh.

Pencahayaan dan pemanasan

Adalah penting untuk segera ambil perhatian di sini bahawa siang hari biasa untuk reptilia secara kategorinya kurang. Berdasarkan ini, pastinya perlu untuk menyediakan sumber tambahan pencahayaan dan haba dengan bantuan lampu yang sesuai dan peranti lain. Dalam kes pertama, kita bercakap mengenai sinaran ultraviolet. Perkara penting seterusnya ialah mengekalkan suhu yang diperlukan dalam terarium. Penyu adalah fauna berdarah sejuk, dan, oleh itu, hampir semua proses dalam badan mereka ditentukan oleh iklim mikro. Dalam situasi dengan spesies akuatik, adalah perlu untuk mengekalkan suhu air pada 26-30 darjah menggunakan elemen pemanasan.

Antara lain, di kediaman penyu, sudut yang dipanggil hangat harus dilengkapi. Di zon ini, lampu pemanas dipasang pada ketinggian 20-30 cm dari cangkerang haiwan. Termometer di sudut ini sepatutnya meningkat kepada sekitar 30-32 darjah.

Ciri-ciri susunan untuk penyu yang berbeza

Tugas utama mana-mana terarium adalah meniru habitat semula jadi. Ini benar untuk kedua-dua spesies reptilia akuatik bertelinga merah, paya dan lain-lain, serta untuk Asia Tengah dan penyu darat lain.

Adalah penting untuk melengkapkan rumah dengan betul untuk haiwan peliharaan yang luar biasa. Ia sepatutnya selesa untuk penduduk. Untuk mewujudkan keadaan yang menggalakkan, seluruh senjata peranti khas, pengisi dan aksesori digunakan.

Untuk tanah

Saiz terarium harus dipilih dengan mengambil kira saiz dan bilangan penduduk yang berpotensi. Dalam bentuk yang dipermudahkan, anda boleh mengira parameter yang diperlukan, dengan mengambil kira bahawa kediaman itu harus menjadi 2-6 kali lebih banyak penduduk. Penyu dalam terarium sepatutnya mempunyai:

 • lampu pemanasan udara;
 • lampu UV;
 • termometer;
 • penyebuan;
 • tempat perlindungan;
 • kawasan makan yang dilengkapi;
 • tangki air mandi cetek.

Perhatian khusus harus diberikan kepada pemilihan tanah dalam situasi haiwan darat. Adalah penting untuk diingat bahawa pengisi ini bukan sahaja elemen hiasan. Ia juga mengenai penyerapan bahan buangan penduduk terarium. Selain itu, tanah yang berkualiti akan membantu mengelakkan kerosakan pada anggota badan penyu. Perkara utama ialah ia tidak menjadi berdebu dan tidak menimbulkan bahaya kesihatan yang berpotensi kepada haiwan peliharaan. Pada masa ini, pilihan terbaik ialah:

 • cip alder;
 • jerami;
 • jerami;
 • habuk papan;
 • pasir;
 • kerikil licin tanpa bucu tajam.

Pemanasan dan lampu ultraviolet harus menjadi elemen wajib terarium untuk reptilia darat. Dalam kes pertama, kita boleh bercakap tentang kedua-dua lampu pijar konvensional dan sumber haba inframerah khas. Unsur kedua bertanggungjawab untuk sinaran UV, yang sangat diperlukan untuk penyerapan aktif kalsium.

Rumah tanah liat asli boleh menjadi elemen hiasan dalaman kediaman penyu. Mereka juga berjaya digunakan dalam hiasan batu kerikil, kayu hanyut dan barangan lain. Semua jenis latar belakang, wakil hidup dan tiruan flora kelihatan tidak kurang hebatnya.

Untuk air

Pada asasnya, terarium penyu air hanyalah akuarium yang agak besar. Ciri utamanya ialah kawasan tanah yang dilengkapi untuk penghuninya berjalan kaki. Versi terbaik terarium akuatik akan diperbuat daripada kaca berkualiti tinggi. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk tidak bimbang tentang keselamatan haiwan peliharaan, dan juga untuk memerhatikannya. Dimensi takungan secara langsung bergantung kepada saiz dan bilangan penduduk. Nisbah anggaran saiz penyu (bilangan mereka) dan isipadu akuaterrarium adalah seperti berikut:

 • panjang karapas reptilia dalam 10 cm - 40 liter;
 • dari 10 hingga 20 cm - dari 80 hingga 100 liter;
 • dua orang dewasa - dari 120 liter.

Senarai peralatan wajib termasuk:

 • unsur penapis dalaman dan luaran;
 • lampu pemanas;
 • sumber ultraviolet;
 • pemanas air;
 • pulau

Penapis dalam terarium bertanggungjawab untuk kesucian dan kesegaran air. Peranti adalah sama seperti dalam tangki ikan konvensional. Adalah penting untuk diingat bahawa kira-kira satu pertiga daripada air perlu ditukar setiap minggu, kerana reptilia tidak begitu bersih. Tanah yang dipanggil kering paling kerap dibina daripada kerikil atau batu licin. Tangga sangat diperlukan, di mana penyu akan mudah keluar ke pulau itu.

Sumber cahaya pemanasan dan lampu UV diletakkan di atas tanah. Di tempat inilah haiwan itu akan meningkatkan suhu badannya dan menerima sinaran yang diperlukan untuk penghasilan vitamin D. Perlu diingat bahawa lampu harus menyala selama purata 12 jam sehari. Sebagai tambahan kepada semua perkara di atas, seseorang tidak sepatutnya melupakan komponen estetik reka bentuk akuaterrarium. Kediaman penyu unggas air dihiasi dengan semua jenis tumbuhan hidup dan semula jadi, serta batu dan snags.

Sekiranya saiz struktur membenarkan, maka kunci dan unsur-unsur bergaya dalaman akuarium sering dipasang.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah