Mangkuk tandas

Pemasangan tandas Geberit: ciri, jenis dan saiz

Pemasangan tandas Geberit: ciri, jenis dan saiz
Kandungan
 1. Apa ini?
 2. Kelebihan dan kekurangan
 3. Varieti
 4. Dimensi (edit)
 5. Barisan pemain
 6. Cadangan pemasangan

Selama bertahun-tahun paip dalam bentuk tandas tidak berubah, ia sentiasa mempunyai rupa standard, dimensi universal dan bentuk yang terkenal. Walau bagaimanapun, teknologi moden menentukan pendekatan yang berbeza, iaitu fungsi dalam segala-galanya. Elemen terbina dalam membolehkan anda menyembunyikan semua komponen tidak estetik; hanya butang longkang dan mangkuk kekal di tempat yang boleh dilihat. Semuanya tersembunyi di dalam dinding atau kotak khas.

Kelebihan reka bentuk sedemikian ialah serba boleh mereka, mereka boleh dibina ke dalam bilik dan ruang yang berbeza. Gaya anda sendiri di pedalaman, pendekatan percuma, kemungkinan pemasangan cepat, serta kos yang berpatutan - ini adalah keperluan yang dibuat oleh pemilik pangsapuri untuk pengubahsuaian moden di tandas. Sistem pintar dari Geberit memungkinkan untuk membangunkan penyelesaian yang fleksibel untuk mana-mana bilik.

Perkembangan inovatif syarikat memungkinkan untuk membina lekapan paip kedua-dua ke dalam sekatan berongga dan ke dalam dinding utama.

Apa ini?

Pemasangan tandas ialah struktur logam dengan peralatan dan elemen khas lain yang dilampirkan padanya, sebagai contoh, butang siram. Ia mengandungi elemen yang mencukupi untuk menjadikan unit kelihatan baik. Sistem ini direka supaya anda boleh bereksperimen, letakkan di tempat yang sesuai untuk pelanggan. Pengilang telah membangunkan pelbagai model yang berbeza untuk mana-mana dompet dan pelbagai model. Sistem ini terdiri daripada beberapa elemen yang membentuk radas kamiran.

Badan adalah komponen utama. Ia diperbuat daripada keluli, yang pertama kali disalut dengan agen anti-karat.Abah-abah tandas dipasang pada pemasangan, kemudian semua kelengkapan dipasang, termasuk pelbagai kelengkapan. Tangki longkang dipasang pada badan.

Ia mempunyai perbezaan yang ketara daripada model konvensional - kurang berat, kerana ia diperbuat daripada plastik, dengan itu mengurangkan jumlah berat unit.

Tandas yang digantung di dinding adalah elemen reka bentuk kedua yang penting. Sebagai peraturan, ia sentiasa disertakan dengan pemasangan. Produk sedemikian mempunyai mekanisme universal dan mudah disesuaikan. Ini memungkinkan untuk membentuk bingkai untuk mana-mana tandas yang digantung di dinding. Apabila memilih reka bentuk tertentu, perlu diingat bahawa kualiti secara langsung mempengaruhi operasi unit. Pastinya tidak perlu berjimat untuk perkara sebegitu. Anda harus memilih produk pengeluar yang boleh dipercayai dan terbukti... Saya juga gembira bahawa pilihan tidak hanya berhenti pada warna putih, yang membolehkan anda mengembangkan gaya dan reka bentuk unik anda sendiri.

Butang longkang adalah perkara ketiga yang mesti diambil kira semasa membentuk pemasangan tertentu. Ia dibawa keluar ke dinding, dipasang di atas tong, anda boleh memilih lokasi lain, kerana sistem membenarkan. Perkara utama ialah ia mudah digunakan. Apabila memilih aksesori ini, penting untuk memberi perhatian bukan sahaja kepada reka bentuk, tetapi juga kepada mod longkang. Adalah dinasihatkan untuk memilih pilihan di mana terdapat dua butang, kerana ini menjimatkan air dengan ketara.

Untuk meningkatkan kebersihan penggunaan aksesori di dalam bilik air, anda boleh memilih butang sensitif sentuhan yang tidak memerlukan sentuhan.

Kelebihan dan kekurangan

Secara umum, pemasangan mempunyai kelebihan berikut:

 • penampilan cantik, masing-masing, ini ditunjukkan dalam reka bentuk keseluruhan bilik;
 • ia adalah mudah untuk membersihkan bilik;
 • mengambil sedikit ruang;
 • penebat bunyi yang baik;
 • tempoh jaminan - dari 10 tahun.

Jenama Geberit mempunyai banyak kelebihan yang jelas. Yang utama ialah: kemudahan penyelenggaraan peralatan, serta penggunaan struktur yang diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi dan boleh dipercayai.

Berikut adalah beberapa kelebihan pemasangan dari pengilang Geberit, iaitu:

 • struktur diperbuat daripada keluli;
 • tandas sedang diuji - beban sehingga 500 kg dipasang pada mereka;
 • tangki itu diperbuat daripada HDPE, ia adalah satu keping, tangki lancar;
 • unit itu 100 peratus dimeterai;
 • siku flush dikimpal tiga kali;
 • unit berfungsi mempunyai akses yang selesa;
 • alat ganti di bawah jaminan akan membekalkan 25 tahun;
 • peranti mudah dipasang.

Perlu diperhatikan aspek negatif dalam menggunakan pemasangan seperti:

 • harga tinggi;
 • pemasangan kompleks;
 • sukar untuk segera memahami bahawa terdapat kebocoran, kerana semua hos ditutup dengan panel palsu;
 • komponen undang-undang - utiliti tidak membenarkan riser ditutup, jadi anda perlu mendapatkan kelulusan perkhidmatan ini supaya tidak ada masalah pada masa hadapan.

Varieti

Semua komponen reka bentuk tertentu bergantung pada jenisnya. Terdapat dua jenis secara keseluruhan.

 • Pemasangan blok dianggap paling bajet. Ia dipasang di ceruk khas, kemudian kelengkapan yang memegang tandas dipasang padanya. Lubang ditutup semasa pemasangan dengan kotak khas, kemudian ada kemasan sesuai dengan reka bentuk bilik.

Perlu diingat bahawa mesti ada asas yang kukuh untuk pemasangan sistem sedemikian. Struktur tidak dipasang pada lantai kayu atau dinding yang diperbuat daripada blok buih.

 • Pemasangan bingkai adalah yang paling mahal dan sukar untuk dipasang. Bingkainya terdiri daripada keluli yang disalut dengan penyelesaian anti-karat khas. Semua elemen lain dilampirkan pada bingkai ini. Dimensi bingkai adalah seperti berikut: lebar - dari 50 hingga 60 cm, ketinggian - dari 850 hingga 140 cm, kedalaman - dari 15 hingga 30 cm Kelebihan utama versi bingkai ialah pemasangan boleh dilakukan dalam sebarang keadaan dan premis. Pengikat dan model dipilih mengikut bilik di mana ia akan ditempatkan.

Sekiranya struktur dipasang pada papan eternit atau asas blok buih, maka harus diingat bahawa bahan-bahan ini mungkin tidak menahan beban berat, oleh itu, pilihan lantai dipilih - dengan pemasangan pada kaki. Dinding galas, sebagai peraturan, mempunyai kekuatan, maka pemasangan bingkai boleh dipasang di dinding.

Ada dan pilihan gabungan. Ia mula berfungsi apabila struktur dipasang secara mendatar dan menegak. Ia sering dirujuk sebagai konfigurasi sudut. Ia digunakan di dalam bilik kecil, mereka menggunakan sudut yang sebelum ini tidak dituntut, dengan itu membebaskan lebih banyak ruang untuk perkara yang berguna. Jenis secara langsung mempengaruhi konfigurasi bilik mandi itu sendiri. Kelebihan jenis bingkai adalah elemen boleh laras, yang memungkinkan untuk menyesuaikan dimensi dan dimensi niche itu sendiri. Malah reka bentuk yang sempit boleh kelihatan harmoni di dalam bilik air kecil.

Dimensi (edit)

Saiz standard tandas terbina dalam termasuk yang berikut:

 • ketinggian - dari 35 hingga 45 cm;
 • lebar - dari 30 hingga 40 cm;
 • kedalaman - dari 50 hingga 60 cm.

Perlu diingatkan bahawa dimensi berbeza dari model dan juga tujuan. Terdapat tandas untuk kanak-kanak, dan ada untuk orang dewasa. Sesetengah syarikat telah pergi lebih jauh dan membangunkan mangkuk untuk orang kurang upaya. Setiap tahun semakin banyak model berjenama muncul. Mereka dibuat mengikut pesanan, mereka boleh menjadi saiz individu. Pemasangan yang dipendekkan (82 cm) digunakan apabila ruang pemasangan dihadkan oleh ketinggian. Sebagai contoh, apabila tandas diletakkan di bawah tingkap, ia juga dipanggil pemasangan rendah.

Tangki longkang tidak kelihatan seperti yang standard. Ia diperbuat daripada bahan yang berbeza, dan juga berbeza dalam saiz padatnya. Lebar tangki plastik inovatif ialah 9 cm, lebar - 50 cm, ketinggian - dari 55 hingga 60 cm, isipadu - 3-5 liter. Sebelum memasang, perlu mengambil kira saiz kotak itu sendiri. Anda perlu mengukur semuanya dengan teliti sebelum membeli. Sekiranya reka bentuk tidak sesuai, maka penting untuk memeriksa semua dimensi niche yang disediakan untuknya.

Dimensi pemasangan bergantung pada jenisnya. Bingkai mempunyai ciri-ciri berikut:

 • kedalaman dari 15 hingga 30 cm;
 • ketinggian dari 85 hingga 140 cm;
 • dan lebar maksimum boleh sehingga 60 cm.

Adalah perlu untuk mengatakan tentang parameter seperti:

 • jarak dari lantai ke paip pembetung, iaitu, titik pusatnya ialah 230 mm;
 • pengikat terletak pada jarak 17 hingga 24 cm.

Tandas mempunyai dimensi terkecil, di mana jenis peletakan blok digunakan. Mereka berbeza daripada versi sebelumnya. Di sini kedalaman akan menjadi dari 10 hingga 16 cm, panjangnya akan menjadi satu meter.

Itu mesti diingat kebanyakan situasi melibatkan membahagikan tangki dan juga tandas. Dalam kes ini, mereka dipasang secara berasingan. Elemen terakhir dipasang pada dinding itu sendiri. Pemasangan yang dipasang di dinding disertakan dengan beberapa pemasangan pada dinding galas beban. Ia sesuai untuk beban sehingga 410 kg, yang bermaksud ia kuat.

Pakar mengesyorkan membeli komponen hanya di satu kedai, kerana ini memungkinkan untuk memeriksa kit, dan juga, jika perlu, membeli semua ini di tempat tertentu.

Barisan pemain

Anda harus melihat dengan lebih dekat rangkaian Geberit pemasangan tandas dengan lebih terperinci.

 • Kolo Rekord mewujudkan gaya individu yang bermaruah serta persekitaran yang harmoni. Pemasangan berkesan membetulkan tandas ke dinding; model ini sangat sesuai untuk pilihan reka bentuk yang dilampirkan. Sistem ini menjimatkan ruang yang ketara dan juga menyembunyikan paip. Mangkuk itu sendiri direka daripada porselin perkakas kebersihan. Ia tahan lama dan tahan lama, pada masa yang sama ia mudah untuk membersihkannya daripada pelbagai jenis kotoran. Tempat duduk boleh ditanggalkan dengan mudah, dan penutup, diperbuat daripada duroplast dengan microlift, boleh ditutup dengan mudah.
 • Sigma Merupakan model unik yang diperbuat daripada pelbagai bahan berkualiti tinggi seperti kaca dan batu tulis. Tangki mempunyai pemasangan tersembunyi, kawalan hadapan, siram dua kali, elemen pelindung berkualiti tinggi.Reka bentuk ini sesuai untuk kegunaan luaran.
 • Plattenbau - model yang direka untuk rumah panel. Keunikannya terletak pada elemen pengikat khas yang dilekatkan pada dinding. Komposisi struktur: jepit rambut, setiap 50 cm, bar atas terletak di bahagian atas produk. Ia membolehkan pemasangan berkualiti tinggi bagi keseluruhan struktur.

Populariti model ini disebabkan oleh butang yang bersalut krom dan mudah digunakan.

 • Delta Duofix - struktur yang mempunyai elemen pelekap yang menyokong diri, aplikasi universal untuk pelbagai jenis peranti kebersihan dan teknikal. Unsur-unsur sedemikian boleh dipasang di dinding pemisah, dinding bingkai, serta di dinding belakang di sepanjang keseluruhan ketinggian bingkai atau bilik. Mereka serba boleh, kerana ia digunakan untuk kemudahan baru dan untuk pemodenan yang lama.

Set mengandungi hanya kelengkapan yang paling boleh dipercayai dan komponen lain, yang bercakap tentang kualiti produk ini.

 • Untuk cepat menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, serta menyegarkan udara, perlu menggunakan model yang inovatif Geberit DuoFresh UP320. Ia mempunyai fungsi terbina dalam untuk menghilangkan sebarang bau. Sistem ini memantau dengan teliti keadaan udara di dalam tandas. Peranti ini mempunyai kipas yang berfungsi dengan sangat senyap, tetapi membersihkan bilik dengan cekap. Kesan positif kelihatan serta-merta selepas permulaan permohonan.
 • Geberit Omega. Unit ini memungkinkan untuk memilih model bukan sahaja dalam ketinggian, tetapi juga dalam parameter lain. Inovasi ini memungkinkan untuk memasang struktur di bawah rasuk, cerun, serta tingkap. Model serba boleh ini berfungsi walaupun di mana yang lain gagal. Ia adalah penyelesaian yang sempurna untuk tandas yang digantung di dinding. Perlu diingatkan bahawa dua lubang teknologi membenarkan pemasangan melalui beberapa lubang sekaligus.

Cadangan pemasangan

Pemasangan dipasang di tempat yang disediakan. Pemasangan tidak memerlukan peralatan khas. Ia adalah perlu untuk mempunyai pengalaman kemahiran minimum, set alat standard, dan mereka, sebagai peraturan, tersedia untuk hampir setiap pemilik. Aksesori Geberit membolehkan anda memasang struktur dengan cepat, semuanya difikirkan dengan terperinci terkecil, jadi orang biasa yang mudah dapat mengatasi tugas ini. Komposisi termasuk lebih sedikit pengikat, bentuk perkakasan standard digunakan, serta teknologi terkenal.

Kelengkapan dilekatkan pada dasar tandas itu sendiri... Gunakan paip cawangan yang disambungkan pada sudut tepat. Reka bentuk ini telah diuji selama bertahun-tahun, tidak ada aduan. Set termasuk peredam, sambungan dan kolar paip. Walaupun mekanismenya berada di dinding, tangki longkang boleh diakses melalui plat siram.

Arahan pemasangan universal untuk tandas Geberit diterangkan di bawah. Memasang pemasangan blok. Untuk melakukan ini, anda memerlukan penebuk, kunci, penanda. Untuk memasang, anda perlu melakukan perkara berikut:

 1. pilih tempat - selalunya mereka cuba memasang di mana risers;
 2. kami membuat markup;
 3. membuat ukuran;
 4. potong lubang dengan membengkokkan dowel;
 5. kami memasang tangki longkang;
 6. kami memeriksa gasket, air, serta operasi paip;
 7. skru dalam pin;
 8. hos saliran mesti diikat dengan pengapit hos.

Pemasangan pemasangan bingkai dijalankan menggunakan teknologi berikut:

 1. memasang bingkai - ketinggiannya adalah dari 1.3 hingga 1.4 m, lebar dipilih untuk model;
 2. betulkan tangki - butang longkang harus berada pada ketinggian 1 m dari lantai itu sendiri, tandas - pada jarak 0.4 hingga 0.46 m, 0.26 m mesti diberikan untuk memasuki pembetung;
 3. semasa pemasangan, adalah perlu untuk mengekalkan kedudukan mendatar, untuk ini, bingkai mesti dilekatkan pada dinding dan ditanda; buat satu siri lubang, pasangkan bingkai ke lantai;
 4. paip air mesti dibawa ke tangki longkang;
 5. alur keluar tandas disambungkan ke riser;
 6. ketat sambungan diperiksa;
 7. tutup bingkai dengan eternit dan pastikan semua lubang dan pin diperbaiki;
 8. penamat papan eternit dengan jubin dijalankan;
 9. pemasangan tandas dijalankan apabila jubin dipasang dengan kukuh dan disita;
 10. sendi diuji keketatan menggunakan air.

Untuk mengelakkan tangki daripada bocor, gasket untuk injap siram diperbuat daripada silikon atau getah khas. Fakta ini boleh dijelaskan dengan mudah oleh fakta bahawa sambungan yang boleh dipercayai mempengaruhi hayat keseluruhan sistem.

Untuk gambaran keseluruhan dan ciri pemasangan untuk tandas Geberit, lihat video berikut.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah