Ski

Panjang tiang untuk meluncur

Panjang tiang untuk meluncur
Kandungan
  1. Bagaimana untuk mengukur?
  2. Pemilihan mengikut ketinggian
  3. Bagaimana untuk membesar dan memendekkan?

Skating lebih disukai bukan sahaja oleh pemain ski profesional, tetapi juga oleh amatur. Sebaik sahaja mereka berjaya menguasai kemahiran asas, ramai yang cuba beralih kepada skating. Walau bagaimanapun, persoalan pilihan kayu menjadi relevan.

Berapa lama sokongan sepatutnya untuk gaya ini, cara memilihnya mengikut ketinggiannya, dan sama ada ia boleh dipendekkan atau dipanjangkan sendiri agar sesuai untuk diri mereka sendiri - anda akan belajar tentang ini daripada penerbitan.

Bagaimana untuk mengukur?

Panjang maksimum tiang luncur mesti sama dengan ketinggian atlet - ini adalah peraturan antarabangsa. FIS (Persekutuan Ski Antarabangsa) telah mentakrifkan parameter ini untuk jenis ski lain, tetapi dalam skating, tiang lebih panjang daripada, katakan, dalam jenis klasik atau lain-lain.

Ini disebabkan oleh keistimewaan meluncur di trek ski. By the way, ketinggian untuk padang luncur diukur dari tempat di mana lanyard dipasang. Titik inilah yang berfungsi sebagai permulaan pengukuran. Biasanya, untuk jenis ski ini, kayu dipilih yang 20 cm kurang daripada ketinggian pemain ski.

Pemilihan mengikut ketinggian

Mengapakah sangat penting untuk mematuhi peraturan memilih tiang ski berdasarkan ketinggian seseorang? Kerana ketinggian sokongan mempengaruhi koordinasi dan perkembangan teknik seimbang semasa menunggang. Dan jika profesional telah menyelesaikan perkara ini, untuk amatur pemula, saiz tiang dan saiz ski memainkan peranan penting dalam usaha mereka. Panjang sokongan yang berlebihan membawa kepada fakta bahawa beban diagihkan secara tidak rata ke atas badan, akibatnya, anggota bawah "kendur", dan kawasan bahu berada di bawah ketegangan. Ketidakseimbangan ini memberi kesan negatif kepada keadaan atlet, dan dia tidak mendapat kepuasan yang sepatutnya dari skating.

Sokongan rendah, sebaliknya, tidak membenarkan kumpulan otot ikat pinggang bahu terlibat dalam kerja. Momen ini adalah tipikal untuk kedua-dua skating klasik dan skating. Tetapi jika untuk versi klasik gelongsor kayu biasanya dipilih 25-30 sentimeter lebih rendah daripada ketinggian atlet, maka dengan kursus skating mereka lebih panjang - hanya 15-20 cm kurang daripada ketinggian skater. Dengan cara ini, sejauh ski berkenaan, sebaliknya: dalam versi "klasik" mereka adalah 10 sentimeter lebih panjang.Oleh itu, pengiraan adalah mudah, memilih ketinggian tiang yang diingini tidak sukar, serta memilih saiz yang betul daripada ski.

Berikut adalah formula optimum untuk menentukan panjang tiang mengikut ketinggian: ketinggian seseorang adalah tolak 15-20 sentimeter, dan kami mendapat panjang sokongan ski untuk meluncur. Sebagai contoh, dengan ketinggian 1 m 70 cm, kami membeli kayu sepanjang 1 m 50 (55) cm. Menurut beberapa pakar ski, terdapat formula yang lebih tepat untuk menentukan ketinggian kayu. Dalam kes ini, ketinggian pemain ski didarabkan dengan faktor 0.9 dan panjang sokongan yang tepat diperolehi (dengan mengambil kira bahawa ketinggian tiang diukur sebelum memasang lanyard).

Jadi, dengan ketinggian 1 m 70 cm, pemain ski memerlukan kayu sepanjang 1 m 53 cm. Memilih peralatan sokongan mengikut formula ini, anda pasti tidak melanggar keperluan Persekutuan Ski Antarabangsa, seperti yang dipercayai oleh pakar. Pengilang biasanya menunjukkan panjang pada tiang itu sendiri, tetapi harus diperhatikan bahawa ini adalah penunjuk ketinggian keseluruhan sokongan - dari awal hingga akhir. Tetapi menurut versi rasmi persekutuan ski yang sama, panjang tiang diukur dari lampiran lanyard di bahagian atas ke hujung bawah.

Untuk lebih tepat dalam pengiraan, ketinggian pemain ski diambil apabila dia sudah berada di dalam but. Sekiranya nuansa ini kelihatan tidak penting kepada seseorang, maka ini tidak sepenuhnya benar. Ketepatan yang ditentukur adalah penting apabila mengagihkan beban pada badan manusia dan pada permukaan gelongsor ski.

Tidak sukar untuk mengikuti peraturan yang ditunjukkan semasa memilih tiang ski, dan pengiraan yang tepat boleh dibuat dengan cepat, mempunyai kalkulator di tangan (terdapat dalam setiap telefon pintar, iPhone dan alat lain yang kami bawa setiap hari).

Bagaimana untuk membesar dan memendekkan?

Anda boleh melaraskan sendiri panjang tiang ski. Ini dilakukan dengan mudah, dan ramai orang menggunakan kaedah sedemikian. Iaitu, apabila anda perlu mengeluarkan panjang, ia dipendekkan, dan apabila anda perlu meningkatkan saiz, ia meningkat. Kaedah pertama yang lebih popular, yang akan kita bincangkan dengan lebih terperinci.

Anda memerlukan alat berikut untuk memangkas kayu:

  • gergaji besi untuk logam (dia boleh memotong apa-apa bahan dari mana kayu itu dibuat);
  • pengering rambut (pembinaan) atau air mendidih;
  • gam cair panas;
  • pita penebat atau pita (masking).

Tiang ski hanya dipotong dari bahagian atas (dari pemegang). Bahagian bawah sokongan tidak disentuh, kerana strukturnya boleh dilanggar (ia disempitkan dari bawah). Mengeluarkan kaki akan merosakkan produk. Dan untuk memendekkan tiang ski, letakkan di tangan anda, dalam kedudukan ini, ukur panjang yang dikehendaki, dan tandakan sendiri tanda dengan berapa sentimeter yang anda perlukan untuk memotongnya. Pastikan untuk mengukur dengan pemegang dihidupkan, kerana setiap pemegang mempunyai kesesuaian yang berbeza.

Dengan cara ini, anda tidak mengeluarkan pemegang itu sendiri, anda mengeluarkannya dan kemudian memasukkannya kembali. Ia boleh dikeluarkan dengan agak mudah, kerana ia ditanam pada cair panas - iaitu, cukup untuk mencelupkannya ke dalam air yang sangat panas, atau memanaskannya dengan pengering rambut pembinaan.

Prosedur untuk memanaskan pemegang hendaklah agak halus supaya tidak mencairkan lapisan atas pemegang, oleh itu, apabila dicelup dalam air mendidih, ia dibalut dalam filem (atau dibalut dalam beg), dan apabila dipanaskan secara luaran, kayu sentiasa dipusingkan supaya aliran udara panas tidak berlarutan di satu kawasan. Selepas mengeluarkan pemegang dan menggergaji lebihan panjang, tempat gergaji dibalut dengan pita atau pita. Untuk memasang semula pemegang, sapukan sedikit gam cair panas dan kembalikan elemen ke kedudukan asalnya. Sekiranya anda teragak-agak, dan tidak mempunyai masa untuk menjalankan kerja ini tepat pada masanya, dan gam membeku, panaskannya dengan pengering rambut, dan teruskan ke tindakan yang dirancang.

Anda boleh membesarkan tiang ski dengan pin khas, ia dibuat untuk diameter yang diperlukan sedemikian rupa sehingga ia boleh diletakkan pada tiub utama (anda juga boleh memasukkannya). Untuk menetapkan, gunakan pistol dengan gam silikon. Nah, bagaimana untuk mengeluarkan, memotong dan meletakkan pada pemegang lagi - ini diterangkan di atas.

Untuk mendapatkan maklumat tentang cara membina tiang ski dengan betul, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah