Langsir untuk ruang tamu

Bagaimana untuk mencuci tulle dalam mesin basuh?

Bagaimana untuk mencuci tulle dalam mesin basuh?
Kandungan
 1. Ciri mencuci
 2. Pilihan dana
 3. Peraturan umum
 4. Bagaimana untuk memutihkan?
 5. Bagaimana untuk mengeringkan?

Persepsi seluruh bilik sebahagian besarnya bergantung pada bagaimana tulle kelihatan di tingkap. Pada masa yang sama, tisu lapang cenderung bertukar kelabu dan kuning dari masa ke masa. Untuk membuat hiasan tingkap bertahan lama, sambil mengekalkan rupa yang elegan, anda boleh mencucinya dalam mesin automatik. Pendekatan yang betul dalam perkara ini akan menjadikan pembersihan barang seefisien mungkin.

Ciri mencuci

Pelbagai fabrik lut sinar digunakan untuk mencipta langsir tingkap yang cantik. Ini boleh jadi:

 • organza;
 • tudung;
 • bersih;
 • kain muslin.

Pelbagai jenis fabrik diperbuat daripada bahan mentah semula jadi atau tiruan:

 • kapas;
 • viscose;
 • sutera;
 • bahan sintetik.

Ia adalah perlu untuk mencuci tulle dalam mesin basuh, dengan mengambil kira ciri-ciri fabrik.

  Jadi, apabila memproses kapas, suhu hendaklah pada tahap 40-60 darjah.

   Sebelum ini, "pakaian untuk tingkap" direndam, memilih mod yang sesuai. Anda perlu membilas langsir sedemikian sekurang-kurangnya 2 kali.

   Tirai lain dibasuh pada 30-40 darjah. Ramai daripada mereka tidak memerah. Ia semua bergantung pada ciri-ciri fabrik, jika mereka, sebagai contoh, sintetik.

   Pilihan dana

   Pilihan detergen juga bergantung pada bahan apa yang digunakan untuk menjahit tulle.

   Untuk semua jenis fabrik, gel dan serbuk sesuai untuk memproses pakaian kanak-kanak. Organza, muslin dan tudung boleh dicuci dengan syampu dan gel khas.

   Walaupun organza, seperti kapas dan nilon, boleh diproses dengan serbuk biasa. Untuk barangan sutera, anda boleh menggunakan balsem khas.

   Tetapi serbuk biasa berbahaya untuk struktur yang halus.

   Alkali, yang terdapat dalam produk jenis ini, merosakkan tenunan benang sutera. Selepas mencuci, langsir akan kehilangan kecantikannya, dan tidak lama lagi mereka akan mahu diperhatikan pada orang lain.

   Memandangkan semua ciri ini, anda harus memilih bahan kimia isi rumah di kedai.

   Peraturan umum

   Terdapat prinsip umum untuk mencuci tulle dalam mesin automatik. Walau apa pun asas tirai tertentu, ia mesti dirawat dengan berhati-hati yang mungkin supaya hiasan tingkap kekal elegan.

   Ia adalah perlu untuk menyegarkan perkara sedemikian sekurang-kurangnya 3 kali setahun. Walaupun jika rumah itu tidak berada di tempat yang selamat (dari sudut pandangan ekologi) - berhampiran jalan raya atau di kawasan di mana terdapat beberapa jenis pengeluaran berdekatan, maka cucian perlu dilakukan lebih kerap.

   Sebelum meletakkan tudung di dalam mesin automatik, cangkuk dikeluarkan daripadanya dan digoncang di balkoni - ini akan membolehkan sebahagian daripada habuk yang terkumpul pada permukaan bahan bergerak pergi. Terima kasih kepada ini, anda tidak perlu memulakan semula basuh apabila ternyata langsir tidak bersih sepenuhnya.

   Jangan tuangkan banyak gel atau serbuk dengan banyak ke dalam mesin sebelum mencuci. Lebihan detergen akan kekal di dalam tirai dan ia akan kelihatan tercuci. Perkara yang betul untuk dilakukan ialah memotong jumlah detergen biasa kepada separuh. Untuk kain berjaring atau sangat nipis, ini sudah cukup, memandangkan pada masa itu, semasa benda itu berputar dalam mesin taip, ia menghasilkan sejumlah besar buih di sekelilingnya.

   Apabila mencuci, dinasihatkan untuk menggunakan beg khas yang tidak akan membenarkan tulle yang diletakkan di dalamnya rosak. Benda itu mesti digulung apabila diletakkan di dalam dram, dan tidak dilonggokkan ke dalamnya dalam timbunan, supaya kemudian tidak ada belang di atasnya.

   Juga, jangan cuba membasuh beberapa langsir pada masa yang sama atau menggabungkannya dengan item dengan warna yang sama. Apabila terdapat ruang yang cukup di dalam mesin, mencuci dan membilas adalah lebih berkesan.

   Walaupun tidak diketahui dengan tepat jenis kain yang digunakan untuk menjahit, tulle ditatal dalam dram dalam mod halus. Dalam kes ini, jumlah revolusi tidak melebihi 600, dan air untuk membasuh memanaskan tidak melebihi 40 darjah. Perlu diingat bahawa jika cecair lebih panas, langsir akan menjadi lebih pendek atau meledingkan.

   Selepas mesin basuh telah berfungsi, tidak perlu segera mengeluarkan barang yang bersih daripadanya. Kadang-kadang lebih menguntungkan untuk memberi masa sehingga air mengalir, kerana beberapa fabrik tidak perlu diperah sama sekali di sepanjang jalan, dan anda juga tidak mahu membiak kelembapan di dalam rumah. Tetapi ini hanya terpakai kepada bahan yang tidak terlalu berkedut.

   Bagaimana untuk memutihkan?

   Untuk menjadikan tulle lebih ringan dan mengeluarkan warna kekuningan, pencerah optik atau oksigen yang dipanggil akan membantu. Produk istimewa boleh didapati di rak di kedai bahan kimia isi rumah.

   Pencerah optik berfungsi berdasarkan prinsip memantulkan zarah yang dimendapkan pada permukaan bahan. Tetapi dengan mengambil kira ciri-ciri mereka, lebih baik menggunakan dana tersebut hanya pada tulle putih tulen. Fabrik lut sinar berwarna boleh kehilangan daya tarikannya jika terdedah kepada bahan kimia ini.

   Bagi peluntur oksigen, anda perlu segera mempertimbangkan bahawa ia tidak murah, walaupun, setelah membeli produk sedemikian, anda boleh menggunakannya tanpa rasa takut pada mana-mana kain, kerana ia tidak melanggar struktur bahan dan juga berfungsi dengan berkesan walaupun pada suhu air yang rendah.

   Jika tiada wang tambahan untuk peluntur khas, anda boleh menggunakan warna biru dan hijau yang cemerlang. 4-5 titis produk sedemikian dicairkan dalam segelas air supaya ia larut sepenuhnya, dan tuangkan cecair ke dalam mesin melalui ruang penghawa dingin. (Jika kimia tidak larut sepenuhnya dalam air, kotoran berwarna akan kekal pada benda-benda di dalam mesin).

   Tulle juga disegarkan dengan garam meja biasa, yang bertindak sebagai peluntur. Ia ditambah kepada serbuk - beberapa sudu besar. Kemudian "pakaian untuk tingkap" dicuci mengikut peraturan untuk mengendalikan perkara sedemikian.

   Ia juga dinasihatkan untuk menambah satu sudu baking soda atau beg serbuk penaik ke dalam mesin. Hidrogen peroksida dan ammonia juga bertindak sebagai penjernih untuk fabrik.

   Anda boleh sebelum menghantar ke mesin rendam kain tingkap selama beberapa jam dalam larutan, di mana untuk 5 liter cecair terdapat 2 sudu besar ammonia dan peroksida, atau anda boleh menambah sedikit H2O2 terus ke mesin basuh.

   Di samping itu, suri rumah yang berpengalaman menasihati menambah 2 sudu cuka ke dalam mesin, apabila ia datang ke bilas akhir tulle. Selepas mencuci, barang yang dirawat akan menjadi lebih cerah dan putih.

   Bagaimana untuk mengeringkan?

   Kelebihan tulle ialah ia kering dengan cepat. Tetapi harus diingat bahawa jika ia dibiarkan dilipat selepas dicuci, maka lipatan pada kain akan kelihatan dari jauh, dan ia tidak begitu mudah untuk melicinkannya, terutamanya memandangkan beberapa fabrik tidak boleh "diperkenalkan kepada besi” sama sekali. Langsir yang dikeluarkan dari mesin adalah paling mudah untuk digantung di atas bilik mandi, membolehkan kelembapan mengalir.

   Jika cecair tidak lagi menitis, anda boleh menggantung tulle di tempat yang sepatutnya semasa basah, kerana perkara tersebut masih perlu dikeringkan dalam kedudukan tegak.

   Untuk maklumat tentang cara melunturkan tulle, lihat video.

   tiada komen

   Fesyen

   kecantikan

   rumah