Reka bentuk tandas

Pilihan reka bentuk tandas kecil

Pilihan reka bentuk tandas kecil
Kandungan
 1. Pilihan projek tandas
 2. Warna yang sepadan
 3. Penyelesaian gaya
 4. Penamat
 5. Pencahayaan
 6. Hiasan
 7. Contoh reka bentuk dalaman yang cantik

Lelaki moden berusaha untuk memastikan rumahnya menarik dari segi estetika. Ini terpakai untuk setiap bilik, termasuk loggia, almari dan juga tandas. Dalam artikel ini, kita akan melihat nuansa mewujudkan suasana yang selesa di dalam tandas kecil, di mana hanya terdapat ruang yang cukup untuk memasang paip yang diperlukan.

Pilihan projek tandas

Persepsi estetik ruang bergantung kepada banyak faktor. Yang penting ialah reka bentuk... Ia membolehkan anda membayangkan sepenuhnya bagaimana bahagian dalam akan kelihatan seperti, bahan apa yang diperlukan untuk bekerja, dalam kuantiti apa. Ia juga membolehkan anda memilih skema warna dengan lebih tepat, saiz paip... Terima kasih kepadanya, lebih mudah untuk membuat keputusan mengenai pelapisan yang akan dipilih untuk lantai, dinding dan siling.

Reka bentuk bilik mandi kecil mempunyai ciri tersendiri. Sebagai peraturan, bilik mandi sedemikian adalah tipikal untuk pangsapuri di panel gaya lama dan rumah bata. Sebagai contoh, ini ialah "Khrushchevs" dengan susun atur yang sangat tidak selesa dan kadangkala tonjolan janggal dalam ruang kecil yang tidak membawa beban berfungsi yang wajar. Pintu di pangsapuri sedemikian sempit, yang menambah kesulitan memasuki tandas yang sangat kecil. Sentuhan penamat adalah ambang yang kelihatan ganjil.

Projek boleh berbeza (hanya dengan mangkuk tandas, mangkuk tandas dan singki, set lengkap lekapan paip), ia bergantung pada rakaman bilik itu sendiri, jenis mangkuk tandas, cara ia dipasang. Dalam satu kes, ini akan menjadi penetapan ke lantai, yang tidak akan membenarkan anda mengalihkan tandas dekat dengan dinding kerana pemasangan tangki.Dalam satu lagi, anda perlu memasang sistem siram ke dinding, yang kelihatan lebih menarik dari segi estetika, tetapi memerlukan lebih banyak kerja, termasuk menutup dan menyelesaikan kotak.

Projek ini mungkin menyediakan kehadiran tekstur cermin, hiasan salah satu dinding untuk mengalihkan perhatian dari ketidaksempurnaan perspektif bilik.

Dalam ruang yang kecil, anda perlu bergantung pada fungsi. Itulah sebabnya dinding sering digunakan di sini, menggunakannya untuk menjimatkan ruang.

Contohnya, mereka memilih model tandas yang digantung dengan komunikasi tersembunyi.

Untuk menjimatkan ruang di atas tandas, ceruk sering dibuat di mana pembersihan dan pembasmi kuman yang diperlukan disembunyikan. Pemegang kertas tandas diletakkan supaya ia tidak mengganggu pengguna. Pintu dipilih supaya ia terbuka tanpa halangan. Bahan penamat tidak boleh licin untuk mengecualikan kemungkinan kecederaan.

Selain itu, bergantung pada bentuk bilik dan lokasi pintu, mangkuk tandas boleh terletak sama ada bertentangan dengan pintu masuk atau di sisinya. Jika bilik itu segi empat tepat, tab mandi kecil boleh terletak bertentangan dengan pintu, dan tandas boleh terletak di sebelahnya. Juga, tab mandi boleh terletak di satu sisi, mangkuk tandas di sisi lain, sinki di antara mereka.

Kadangkala hanya ada ruang yang cukup untuk tandas dan sinki padat. Dalam kes ini, lokasi paip juga mungkin berbeza-beza. Sebagai contoh, singki boleh diletakkan di tepi tandas pada satu dinding atau pada dua yang bersebelahan. Tandas juga boleh terletak di belakang singki. Yang terakhir boleh menjadi tradisional dan dibina ke dalam dinding tanpa komunikasi yang kelihatan.

Jika bilik itu sangat kecil, projek itu mungkin termasuk menggabungkan bilik mandi dan tandas. Dalam kes ini, perobohan dinding boleh lengkap atau separa.

Reka bentuk ini perlu diselaraskan dengan peraturan yang ditetapkan. Dengan kelulusannya, kerja pembaikan bermula.

Susunan perabot dalam kes ini boleh berbeza, yang akan bergantung pada reka bentuk yang dipilih, keperluan pengguna, pilihan pelanggan. Sebagai contoh, dalam satu kes, sinki dikeluarkan sama sekali, walaupun sukar untuk memanggil penyelesaian ini berjaya dari segi kebersihan, kerana memberus gigi anda di atas tab mandi bukanlah idea terbaik. Dalam satu lagi, lokasi mandi adalah berbeza-beza. Ia boleh berdiri bertentangan dengan pintu depan dan di sepanjang dinding, bersebelahan dengan dinding dengan ambang pintu.

Warna yang sepadan

Walaupun fakta bahawa penyelesaian warna untuk reka bentuk tandas boleh menjadi sangat pelbagai, mereka jauh dari sentiasa berjaya. Dan perkara itu boleh menjadi baik dalam persepsi ruang dengan dominasi warna tertentu, dan dalam pemilihan kombinasi warna yang tidak berjaya. Untuk mengelakkan ini berlaku, perlu mempertimbangkan beberapa nuansa.

 • Ruang kecil memerlukan pengembangan visual. Ini tidak boleh dicapai menggunakan warna gelap yang menggariskan sempadan bilik.
 • Dalam ruang terkurung, banyak nada tidak boleh digunakan, ini mencipta riak visual dan menjadikan bahagian dalam kelihatan kekok, bertentangan dengan prinsip gaya.
 • Projek bergaya memerlukan maksimum tiga warna, satu daripadanya akan menjadi dominan atau latar belakang, yang lain akan menjadi kontrasnya, yang ketiga akan menjadi penyambung dua nada.
 • Dinding mesti dipisahkan secara visual, oleh itu, asasnya hendaklah warna terang. Ia akan melegakan suasana negatif yang tercipta dalam ruang kecil.
 • Semua elemen hiasan tahan dalam warna yang dipilih. Tidak perlu untuk dimuatkan ke dalam komposisi dalaman sesuatu yang akan menonjol dari latar belakang umum.

Dalam tandas kecil, putih harus ada. Dialah yang harus diambil sebagai asas apabila memilih nada untuk siling. Dinding juga boleh menjadi putih, walaupun hanya sebahagian.

Putih sesuai dengan semua ton palet warna. Dia mengambil warna emosi mereka, adalah pelembut dan pengembang ruang. Apa sahaja warna yang digabungkan dengannya, kontras akan menjadi harmoni.Sebagai contoh, biru, hijau, pistachio, biru, kopi boleh menjadi teman terbaik untuknya. Ia sesuai dengan kelabu dan coklat.

Sempurna menggabungkan warna putih dengan ton kayu, hari ini penyelesaian ini dianggap sebagai salah satu yang paling popular. Di samping itu, dengan pendekatan warna yang betul, ia boleh digabungkan dengan hitam, yang akan mewujudkan dalaman dalam nada neutral.

Walau bagaimanapun, jumlah hitam dalam kes ini didoskan supaya ia tidak mengubah persepsi daripada ekspresif kepada negatif.

Antara nada lain, apabila memilih skema warna, anda harus melihat dengan lebih dekat gabungan putih dengan lavender, ungu-burgundi, oren dan asfalt, biru dan coklat (berpasir, coklat). Apabila memilih warna, kadangkala, sebagai contoh, cetakan kertas dinding menjadi faktor penentu. Katakan ia boleh berjaya menggabungkan merah, kelabu-biru dan putih. Ia tidak akan bersaing dengan latar belakang utama, jika putih atau kelabu muda dipilih sebagai asas untuk reka bentuk.

Adalah tidak diingini untuk menggunakan kontras negatif., sebagai contoh, gabungan merah dan hitam, hijau dan oren asid, merah berkayu dan beracun. Perlu ada deria rasa dalam segala-galanya.

Jika sukar untuk membuat keputusan mengenai pilihan kontras harmoni, anda boleh menggunakan roda warna. Dengan bantuannya, adalah mungkin untuk memilih penyelesaian yang paling betul.

  Apabila memilih warna untuk hiasan dalaman tandas, adalah mustahil untuk tidak mengambil kira reka bentuk latar belakang kediaman itu sendiri. Sudah tentu, tiada siapa yang mengatakan bahawa warna di semua bilik harus sama. Tetapi perubahan radikalnya boleh mengubah persepsi daripada harmoni kepada negatif. Sebagai contoh, apabila bahagian dalam apartmen atau rumah dibuat dalam warna neutral (dalam kombinasi dengan putih dengan kelabu, hitam), versi penyelesaian latar belakang merah atau kelabu merah beracun tidak akan sesuai dengan konsep reka bentuk.

  Penyepuhan dalam ruang kecil kelihatan berat, jadi ia perlu didos, mengurangkan kemasan berhias. Chrome akan kelihatan agak harmoni dengan warna putih (contohnya, dalam hiasan kelengkapan, pemegang kertas tandas, dll.). Jangan gabungkan hijau atau biru dengan kuning, merah dengan oren dan coklat.... Ia sesuai dengan kelabu pudina dengan perak dan putih, kuning air dengan kelabu dan putih, coklat dengan putih dan susu. Apabila memilih kombinasi yang betul mengambil kira suhu nada: ia sepatutnya serupa.

  Penyelesaian gaya

  Pilihan gaya adalah kriteria utama apabila mencipta suasana yang sesuai di dalam bilik. Di samping itu, ia adalah gaya pedalaman yang sebahagian besarnya menentukan kaitan setiap elemen. Lebih kecil ruang, lebih mudah reka bentuk. Peraturan ini juga terpakai untuk tandas: jika kawasan itu hampir tidak cukup untuk lokasi tandas dan permaidani, segala usaha mesti dilakukan untuk mencipta ruang visual. Dan dalam kes ini, anda perlu menggunakan gaya minimalism.

  Ia terletak pada hakikat untuk menggunakan tekstur mudah, cetakan minimum, untuk menggunakan elemen dalam susunan dengan penekanan pada kefungsian. Ini adalah model mudah mangkuk tandas, dinding laconic dan pelapisan lantai, siling tanpa hiasan. Nada, tekstur dan pencahayaan yang digunakan akan menjadi hiasan dalaman sedemikian. Jika anda cuba menghiasi ruang kecil, ia akan kehilangan status dan ekspresifnya. Malah lampu sorot akan kelihatan lebih baik di sini daripada perkakasan emas yang salah letak.

  Apabila memilih cabang stilistik moden (contohnya, Art Deco, Brutalism, Art Nouveau) adalah berdasarkan kemodenan tekstur dan kebolehkilangan setiap elemen susunan. Ia adalah perlu jenis pelapisan berkilat yang boleh mengembangkan dinding secara visual dan menaikkan siling.

  Pada masa yang sama, dinding boleh dibuat daripada bahan yang berbeza, daripada anda boleh mengalahkan kehadiran niche dan mencipta penyelesaian praktikal untuk memudahkan pembersihan tandas.

  Loteng ialah pilihan gaya yang baik untuk tandas kecil di pangsapuri bandar. Walaupun fakta bahawa sumber tradisional gaya dalaman bukanlah nada yang paling ringan, agak mungkin untuk mencipta penyelesaian yang harmoni dengan reka bentuk yang kejam. Ini adalah mangkuk tandas putih, kemasan dinding yang sengaja kasar seperti konkrit atau sisipan seperti batu bata.

  Penamat

  Bahan penamat untuk lantai, dinding dan siling bilik tandas boleh menjadi pelbagai jenis.

  Lantai

  Lantai tandas boleh jubin, periuk batu porselin, lamina, linoleum dan lantai meratakan sendiri. Setiap jenis bahan mempunyai ciri dan ciri prestasi tersendiri. Sebagai contoh, cara paling mudah ialah meletakkan linoleum di tandas, ia tidak akan mengambil banyak masa dan usaha. Lebih sukar untuk meletakkan jubin atau periuk batu porselin, kerana pelapisan ini perlu diratakan dan dipangkas.

  Tiler profesional boleh melakukan ini dengan lebih baik. Lantai meratakan sendiri tidak lebih daripada jenis salutan meratakan sendiri yang kelihatan seperti lantai berkilat, ia boleh mempunyai sebarang corak dan warna.

  Untuk meletakkan lantai lamina, anda perlu menghubungi tuan, kerana tanpa pengalaman anda tidak akan dapat melakukannya sendiri.

  dinding

  Hari ini adalah kebiasaan untuk menggunakan jubin dan panel untuk melapisi dinding tandas. Jubin seramik boleh menjadi sangat pelbagai dalam warna dan bentuk. Walau bagaimanapun, dalam keadaan ruang yang terhad, pereka mengesyorkan supaya tidak menggunakan susun atur yang kompleks. Adalah tidak diingini untuk menggunakan bentuk geometri yang kompleks (contohnya, dalam bentuk sarang lebah atau poligon) untuk penamat.

  Jika anda ingin mencipta dalaman yang bergaya, anda perlu mengambil kira jenis cetakan. Sebagai contoh, di dinding tandas akan menjadi lebih menarik untuk melihat jubin warna tunggal bersaiz kecil di bawah batu bata daripada jubin besar dengan bunga besar atau monogram. Pada masa yang sama, anda boleh menggunakan sempadan sempit, tetapi dengan corak yang betul.

  Dikecualikan cetakan kesan 3D dan gubahan geometri kompleks. Mereka akan merengsakan mata, manakala tandas memerlukan suasana santai.

  Walau bagaimanapun, anda boleh bertaruh pada susun atur jubin: dengan bentuk dadu yang mudah tanpa corak, meletakkan di sepanjang pepenjuru akan kelihatan sangat sesuai. Malah, cetakan akan dibentuk oleh bahan kulir, yang mana sambungan jubin diisi. Jika anda mahu sesuatu yang istimewa, anda boleh resort kepada panel dinding. Bahan ini mampu meniru tekstur seramik, marmar, batu bata dan bahan mentah lain. Walau bagaimanapun, melukis di dalam bilik kecil tidak semestinya sukar.

  Siling

  Siling di dalam bilik mandi bersaiz kecil boleh dihiasi semula dengan bahan yang berbeza. Jika anda tidak mahu mengacaukannya, anda boleh mengecatnya, gam dengan jubin atau panel. Sebagai alternatif, anda boleh mengaturnya filem regangan, yang tidak takut kelembapan dan asap, tahan terhadap kelembapan dan kulat. di mana adalah lebih baik untuk memilih versi monokromatik tanpa pemantulan berlebihan, kerana pantulan visual menggandakan bilangan perabot, mewujudkan pada tahap bawah sedar perasaan kucar-kacir di dalam tandas.

  Jika anda tidak menyukai filem itu, anda boleh menyarung siling dengan papan eternit atau panel plastik. Drywall menutup dengan sempurna ketidaksamaan siling, kelengkungannya dan ketinggian dinding yang berbeza.

  Panel siling Mereka boleh meniru apa-apa tekstur, mereka lebih ringan dan nipis daripada rakan dinding, mereka membolehkan anda membuat hiasan seperti batu, kayu, papan dicat dan bahan lain. Bergantung pada saiz bilik, bilik mandi gabungan boleh dihias rasuk palsu bersaiz sederhana.

  Perabot dan paip

  Jumlah perabot yang dipilih untuk mengatur tandas kecil bergantung pada ruang yang boleh digunakan yang tersedia dan ruang yang sepatutnya kekal selepas meletakkan semua yang anda perlukan. Sudah tentu, dalam ruang yang kecil tidak mungkin untuk meletakkan almari pakaian atau laci. Selalunya tiada tempat di dalamnya sama sekali untuk sesuatu selain paip. Dan anda perlu memilih item yang diperlukan dengan betul.

  Sebagai contoh, jangan letak rak di belakang tandas dengan rak yang terletak di kedua-dua sisinya. Jangan lupa tentang kepraktisan dan pembersihan. Hakikatnya ialah sistem anti-percikan tidak selalu berfungsi dengan berkesan, dan apabila disiram, air boleh masuk ke rak. Oleh itu, anda perlu mencuci kandungan rak dengan kerap dan teliti.

  Elemen utama susunan akan menjadi tandas, sinki, cermin. Batu tepi boleh diletakkan di atas tandas dan di bawah singki. Jika tidak ada ruang untuk kabinet dinding, anda boleh bertahan dengan beberapa rak, walaupun laci tertutup dianggap lebih praktikal. Ia tidak akan mengandungi banyak habuk seperti yang biasanya didepositkan pada benda.

  Pemanas air adalah elemen utama tandas. Ia biasanya diletakkan di atas tandas atau di atas salah satu dinding. Sekiranya tiada ruang untuk rak atau niche, anda boleh melengkapkan tandas rak mini dengan rak sempit untuk penyimpanan kertas tandas dan pembersih mangkuk tandas.

  Apabila memilih perabot untuk bilik tandas kecil, perlu mengambil kira itu paip mesti dipilih daripada satu koleksi dengan reka bentuk yang sama. Perkara yang sama berlaku untuk elemen perabot: ia mesti sepadan dengan reka bentuk, bentuk dan gaya paip.

  Sebagai contoh, kelengkapan dengan reka bentuk yang lebih kurang sama boleh menggabungkan perabot.

  Kadang-kadang komposisi dalaman menyediakan kehadiran rak untuk keseluruhan panjang dinding. Sinki dipasang di panel ini, ruang yang tinggal digunakan sebagai meja atau rak untuk aksesori yang diperlukan. Di bilik mandi gabungan, unsur-unsur perabot boleh menjadi kerusi untuk menanggalkan pakaian atau rak dengan cangkuk, pemegang tuala. Bagi kerusi pula, penggunaannya dijelaskan oleh keperluan apabila orang tua tinggal di rumah yang sukar menanggalkan pakaian sambil berdiri.

  Pencahayaan

  Memandangkan ruang yang terhad, pilihan lampu untuk menghias tandas perlu didekati dengan teliti. Jika projek itu digabungkan, sebagai tambahan kepada lampu pusat, lampu tambahan digunakan. Selain itu, lampu dinding boleh terletak di kedua-dua belah cermin kecil, di atasnya, dan kadang-kadang di belakang tandas. Secara umum, untuk pencahayaan yang mereka gunakan lampu bersaiz sederhana berbentuk laconic.

  Ini boleh menjadi panel (rata dan bulat), peranti lampu titik dengan fluks bercahaya arah, kadangkala bintik-bintik, serta Lampu Jalur LED. Jenis pencahayaan terakhir dianggap paling rasional: pita mengambil sedikit ruang, menyediakan pemasangan di dinding dan siling. Bergantung pada bilangan LED, ia dapat menerangi bilik secara sebahagian atau sepenuhnya.

  Dan jika anda memilih pilihan kelas RGB untuk susunan, maka pemilik akan dapat menukar teduhan cahaya yang dibekalkan sesuka hati.

  Untuk memilih lampu yang betul, anda perlu memikirkan lokasinya, mengambil kira keserasian dengan hiasan, pilih warna mengikut keputusan gaya. Candelier, lampu besar dan besar tidak termasuk. Saiz lekapan lampu dipilih berdasarkan ketinggian siling dan kawasan itu sendiri. Dalam trend moden, ini lebih kerap menjadi lampu sorot laconic.

  Hiasan

  Ini bukan untuk mengatakan bahawa banyak aksesori boleh diletakkan di ruang dengan kawasan terhad. Walau bagaimanapun, jika anda mendekati isu ini dari sudut fungsi, maka anda boleh menghiasi bahagian dalam tandas dengan berkesan dan bergaya. Sekiranya reka bentuk adalah laconic, fasad niche boleh dihiasi dengan pelekat sendiri dengan ciri cetakan bijak penyelesaian gaya yang dipilih. Jadi niche akan disamarkan, dan bahagian dalam akan lebih ekspresif.

  Selalunya, apabila mengatur tandas, mereka melengkapi permaidani lembut. Walau bagaimanapun, apabila membeli, mereka sering tidak memberi perhatian kepada hakikat bahawa permaidani tidak sesuai dengan reka bentuk bilik tandas tertentu. Jika anda memilihnya untuk memadankan salah satu warna komposisi dalaman, ia akan menjadi elemen yang sesuai dan berfungsi sepenuhnya yang juga membawa beban hiasan. Warnanya boleh dikaitkan dengan panel, kemasan lampu, warna suis, pemegang kertas.

  Kadang-kadang dalam hiasan dalaman tandas anda boleh melihat Bunga semulajadi. Sambutan sebegitu tidak boleh dipanggil berjaya dan logik, Lagipun, bunga memerlukan cahaya dan udara, dan bilik persalinan gelap dan tertutup. Jangan gantung lukisan berbingkai di dinding - pendekatan reka bentuk ini tidak mempunyai akal yang waras. Anda tidak perlu mengagumi lukisan di dalam tandas, ia bertujuan untuk tujuan yang berbeza.

  Unsur hiasan dalaman yang sangat baik boleh cetakan salutan dinding. Lebih-lebih lagi, untuk kelihatan ekspresif, ia tidak sepatutnya besar dan menarik. Sebelum ini tidak ada ragam sebegitu, sebab itu semua jenis bunga sering menghiasi dinding tandas. Hari ini, pasaran pembinaan penuh dengan semua jenis barangan, yang membolehkan anda memilih elemen penamat yang benar-benar sesuai.

  Sebagai contoh, ia boleh menjadi komposisi penamat pada salah satu dinding di bawah tekstur papan atau batu. Dengan latar belakang dinding sedemikian, mana-mana lampu akan kelihatan bukan sahaja berfungsi, tetapi juga sebagai elemen hiasan dalaman.

  Pada masa yang sama, patung, pasu bunga, jam dan lilin hiasan bukanlah aksesori tandas. Di sini mereka tidak mempunyai tempat, kerana peranan komponen hiasan boleh dimainkan oleh hidangan sabun, penganjur atau lampu yang sama. Pada masa yang sama, aksesori ini tidak perlu mengacaukan ruang dalam ruang yang sudah terhad.

  Contoh reka bentuk dalaman yang cantik

  Kami bercadang untuk beralih kepada idea-idea galeri foto, yang jelas menunjukkan pemikiran reka bentuk dalam gaya dalaman tertentu.

  Skema warna tandas dalam gaya moden.

  Bilik air minimalis dengan mandi.

  Mengemaskan bilik tandas dengan sinki yang luar biasa.

  Dalaman dalam warna neutral.

  Reka bentuk tandas kecil dalam warna terang.

  Pilihan reka bentuk dalaman dalam gaya loteng.

  Penggunaan ton berkayu dalam skema warna.

  Kemasukan sentuhan terang di pedalaman.

  Susunan bilik tandas dalam warna lembut.

  Penggunaan paip putih.

  Bagaimana untuk membuat reka bentuk tandas kecil bergaya dan moden, lihat di bawah.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah