Pelurus rambut

Bagaimana untuk menyeterika keriting pada rambut pendek?

Bagaimana untuk menyeterika keriting pada rambut pendek?
Kandungan
 1. Peraturan asas
 2. Teknik
 3. Langkah keselamatan
 4. Contoh yang indah

Seorang wanita moden harus sentiasa kelihatan baik. Ini telah lama diambil sebagai aksiom. Walau bagaimanapun, jumlah masa lapang, malangnya, tidak selalu membenarkan mengikuti postulat ini. Bagaimana untuk keluar dari situasi ini sebagai pemenang? Pelurus biasa akan membantu memukau semua orang dengan gaya rambut yang bergaya. Lagipun, anda boleh membuat keriting dengan seterika walaupun pada rambut pendek.

Peraturan asas

Keriting menambah kelantangan dan dinamisme kepada mana-mana gaya rambut.

Sekiranya tidak ada cara untuk menggulung rambut anda dengan besi keriting, maka anda boleh mencari jalan keluar dari situasi itu dan menggunakannya untuk membungkus:

 • pengeriting atau papillotes;
 • pensel;
 • penyebar pengering rambut.

Tetapi tidak semua orang menyukai pengeriting lama yang telah dicuba dan benar. Ramai gadis dengan rambut lurus tertanya-tanya bagaimana membuat keriting untuk rambut pendek di rumah. Jawapannya mudah - dengan pelurus rambut.

Aksesori penggayaan ini boleh melakukan keajaiban untuk sebarang panjang rambut. Bob, persegi, sehingga ke bahu. Anda hanya perlu mengikuti peraturan mudah - dan anda akan bersinar dengan keriting yang cantik.

Bagaimana ini boleh dilakukan? Pertama sekali, anda harus melihat dengan baik pada penerus sedia ada.

 • Salah satu titik keutamaan ialah kehadiran plat seramik pada besi. Teflon, titanium dan turmalin juga akan berfungsi. Selebihnya (logam) akan membakar rambut.
 • Ia juga penting bahawa supaya lebar plat tidak melebihi tiga sentimeter. Lebih lebar plat, semakin lemah keriting yang anda dapat.
 • Tepi bulat pelurus akan melicinkan lipatan, akan menjadikan peralihan ombak lebih lancar.
 • Jika besi mempunyai plat terapung atau termostat, maka ini akan meningkatkan penggulungan dengan ketara. Dengan plat terapung, lipatan akan berkurangan, dan dengan termostat, anda akan memantau kesihatan rambut anda dengan lebih mudah.Adalah lebih baik untuk menetapkan suhu 230 ° C pada rambut tebal, dan 150 ° C cukup pada helai lembut.

Pengionan rambut, kadar haba, dan kord berputar akan menjadi tambahan yang berguna, tetapi tidak melakukan banyak perkara tidak akan menjejaskan tugas utama.

Teknik

Pendandan rambut baru atau mereka yang belajar membuat keriting menggunakan pelurus untuk diri mereka sendiri di rumah dinasihatkan untuk mengingati beberapa peraturan.

Untuk menggulung rambut pendek, lebih baik mengambil helai yang lebih kecil, tidak lebih daripada 1-2 cm.

Rambut hendaklah bersih dan sedikit lembap. Helai harus dirawat dengan sebatian pelindung haba seperti krim, mousse, buih - ini akan membantu melindungi rambut daripada mengering. Selepas mengedarkan semua produk pada rambut anda, anda boleh mengeringkannya hingga akhir.

Proses penggulungan berlaku dari akar hingga ke hujung, masa sentuhan dengan peranti adalah dari 5 hingga 15 saat. Lebih pendek helai, semakin sedikit masa yang perlu didedahkan. Sekiranya hasilnya tidak memuaskan, maka anda perlu mengulangi sedikit kemudian, apabila helai menjadi sejuk. Untuk melakukan ini, langkau sahaja buat sementara waktu.

Pergerakan dalam proses penggulungan harus jelas dan lancar, tanpa melambatkan pada satu atau bahagian lain rambut.

Rambut yang sangat pendek harus digulung ke bawah atau dalam satu pukulan. Kami menggulung helai sehingga 10 sentimeter panjang dari belakang kepala ke mahkota. Jika rambut adalah dari 10 cm, maka kami membahagikannya kepada 2 bahagian, atas dan bawah, bergerak secara simetri dari belakang kepala ke hadapan.

Mari analisa kes tertentu langkah demi langkah.

Meletakkan dengan kelantangan

Gaya rambut ini sangat popular pada masa kini. Mari kita pertimbangkan pelaksanaannya menggunakan contoh segi empat sama. Ia sesuai walaupun untuk potongan rambut yang begitu licin - dengan seterika pelurus, anda boleh mencapai jumlah yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Rambut dibahagikan kepada 2 bahagian, bahagian atas disematkan. Kami bergerak dari akar ke hujung, dan membungkusnya dari muka. Selepas menggulung bahagian bawah, jepit rambut dikeluarkan, maka anda perlu menyikat rambut anda. Bahagian atas hendaklah digulung hanya satu pusingan. Pembahagian antara bahagian atas dan bawah hendaklah disembur dengan varnis untuk mengekalkan kelantangan.

Keriting menegak

Pertama, ia patut menggunakan perlindungan haba sepanjang keseluruhannya. Sekiranya anda perlu menambah kelantangan, anda boleh menyikat helai dengan sikat rata pada akarnya, dan kemudian taburkannya dengan varnis di bahagian paling bawah.

Untuk keriting lingkaran, helai ditangkap di pangkalan, peranti panas diletakkan secara menegak. di mana pergerakan hendaklah jelas dan pantas... Kami memutar pelurus 180 darjah sepanjang keseluruhannya. Keriting ini akan lebih jelas daripada mendatar. Dari helai nipis, keriting kecil diperolehi, dari yang tebal, yang lebih besar. Oleh itu, semua helai harus dipintal dan diperbaiki dengan varnis. Jenis keriting ini sesuai untuk busur gaya retro.

ombak pantai

Dalam struktur mereka, mereka lebih ringan dan lebih cuai. Gelombang cahaya sesuai dengan baik pada keriting kira-kira 10 cm Balutan sedemikian pada rambut ke bahu kelihatan paling berfaedah. Dan mereka boleh dikatakan tidak berfungsi untuk rambut yang sangat pendek.

Helai besar dan suhu rendah adalah keperluan utama untuk pembalut ini. Kami memutarkan helai dengan tourniquet dan memanaskannya ke seluruh permukaan. Lebih besar bahagian rambut yang dipilih, lebih lembut kejatuhan berlaku. Biasanya 4 tourniquet sudah cukup untuk keseluruhan kepala. Jika anda ingin membuat ombak lebih jelas, maka anda boleh menambah bilangan berkas sehingga 6 keping.

Selepas memanaskan badan, simpan curl dalam tourniquet sehingga ia sejuk sepenuhnya.

Gaya rambut siap perlu diperbaiki dengan varnis.

Keriting patah

Yang paling dinamik berbanding dengan keriting yang lain. Malah sukar untuk memanggilnya keriting, kerana ia kelihatan seperti zigzag. Sesuai untuk orang yang sukakan cabaran.

Terdapat dua cara untuk mengetatkannya. Kaedah pertama akan melembutkan peralihan. Helai diapit di pangkal, diarahkan ke atas dan dipanaskan selama beberapa saat. Kemudian ia sejuk selama beberapa saat. Kami mengambil bahagian seterusnya dari helai, tetapi turunkannya ke bawah. Bahagian rambut seterusnya akan diarahkan ke atas.Oleh itu, secara berperingkat kita melalui semua helai dari akar ke hujung.

Kaedah seterusnya akan menjadikan peralihan garis putus-putus lebih jelas, manakala masa berpusing berkurangan dengan ketara. Untuk kaedah ini, kita memerlukan kerajang. Ia akan membolehkan anda memanaskan rambut dengan lebih baik, tidak memerlukan menunggu helai sebelumnya untuk menyejukkan, kerana ia tetap di dalam kerajang. Sekunci rambut perlu dibalut dengan kerajang supaya anda mendapat reben rata dengan lebar 3 hingga 6 sentimeter. Pita itu perlu dilipat seperti akordion dan dipanaskan selama beberapa saat. Lebih tebal dan lebih panjang helai, semakin lama ia perlu dipanaskan, tetapi tidak lebih daripada 5 saat.

Adalah penting untuk memahaminya tidak semua rambut pendek boleh digulung. Gaya rambut seperti garcon dan pixie tidak sesuai untuk ini.

Keriting kecil sesuai untuk kanak-kanak perempuan dengan muka bulat, dan keriting besar lebih sesuai untuk pemilik muka memanjang. Lebih kecil helai, lebih halus keriting akan berubah dan sebaliknya.

Untuk menjadikan penggayaan lebih asli, penggaya menasihati gelombang dan keriting berselang-seli.

Langkah keselamatan

Oleh kerana keriting dililit dengan alat pemanas, maka jangan lupa tentang langkah berjaga-jaga.

 • Jangan gunakan peranti yang rosak.
 • Perkakas elektrik tidak sepatutnya mempunyai bahagian wayar elektrik yang terdedah.
 • Gunakan pelurus dengan tangan yang benar-benar kering.
 • Ia tidak perlu untuk memutar helai dekat dengan kulit kepala - anda boleh terbakar.
 • Seterika hendaklah dijauhkan daripada capaian tangan kanak-kanak.
 • Seterika panas tidak boleh dikeluarkan serta-merta selepas digunakan; anda mesti menunggu sehingga ia sejuk sepenuhnya. Pengecualian ialah model yang disertakan dengan beg terma khusus.
 • Helaian yang sangat halus akan mengeringkan rambut anda.
 • Pendedahan jangka panjang kepada pelurus akan memberi kesan buruk pada struktur rambut.
 • Oleh kerana rambut tertekan apabila mengeriting, harus diingat bahawa keriting dengan pelurus harus dilakukan tidak lebih dari dua kali seminggu.
 • Sentiasa gunakan perlindungan haba.
 • Walau apa pun, tidak disyorkan untuk menggunakan sikat logam semasa menggulung rambut anda.
 • Menyeterika perlu dilakukan pada rambut kering. Ini akan membantu mengelakkan rambut terlalu kering dan mengekalkan kelantangan gaya rambut.
 • Gunakan topeng dan perapi rambut untuk membantu mengekalkan struktur rambut.

Contoh yang indah

Selain gaya rambut setiap hari, pemilik rambut pendek juga perlu memilih gaya perayaan. Membuatnya tidaklah sesukar yang kelihatan pada pandangan pertama.

 • Gaya rambut yang akan menekankan bujur muka dan tulang pipi yang cantik. Keriting ringan membingkai wajah model, menekankan ciri-ciri menarik penampilannya. Pilihan ini sesuai untuk tarikh romantis atau pesta mesra. Tidak sukar untuk membuat gaya rambut seperti itu - sudah cukup untuk menggulung keriting dengan seterika ke arah yang berbeza, taburkan sedikit dengan varnis. Jika rambut berat, gaya rambut ini memerlukan penetapan tambahan pada akar untuk mengekalkan kelantangan yang mencukupi.
 • Pilihan yang sangat baik untuk penerbitan. Keriting adalah sempurna. Rambut bersinar menggalakkan penggayaan dan menyerlahkan gelombang. Tetapi untuk mencipta gaya rambut sedemikian, anda perlu mempunyai pengalaman yang cukup dengan penyepit.
 • Kesan kecuaian yang sedikit membolehkan anda memakai gaya rambut ini setiap hari. Lebih-lebih lagi, ia agak mudah untuk membuatnya menggunakan penyepit. Malah angin tidak akan merosakkan penggayaan sedemikian, dan menggunakan produk penggayaan penetapan yang kuat, anda boleh melupakan penggayaan sehingga keramaian seterusnya. Apa yang anda perlu lakukan ialah kusutkan rambut anda dan rambut anda seperti baru.

Bengkel menyeterika rambut boleh didapati dalam video di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah