Dapur-ruang tamu

Reka bentuk ruang tamu dapur 30 persegi. m: projek dan petua reka bentuk

Reka bentuk ruang tamu dapur 30 persegi. m: projek dan petua reka bentuk
Kandungan
  1. Keanehan
  2. Pilihan susun atur
  3. Kaedah pengezonan
  4. Bagaimana untuk memilih gaya?
  5. Bagaimana untuk memilih skema warna?
  6. Petua perabot
  7. Contoh yang indah

Kawasan bilik dengan rakaman 30 meter persegi memungkinkan untuk meletakkan ruang tamu dapur yang serba lengkap dan pelbagai fungsi. Ruang kosong yang luas boleh diubah dengan mudah mengikut gaya dan reka bentuk yang dipilih.

Keanehan

Reka bentuk ruang tamu dapur dengan keluasan 30 persegi. m membolehkan anda meletakkan semua perabot dan barang hiasan yang diperlukan, tanpa memikirkan tentang menjimatkan ruang. Walaupun terdapat sebarang susun atur, bentuk atau ciri bilik yang sedia ada, projek reka bentuk itu ternyata sangat selesa, tidak sama sekali mengganggu pergerakan penduduk di angkasa.

Kehadiran ceruk atau ceruk di dalam bilik sedemikian adalah digalakkan, kerana ia sesuai untuk menempatkan kabinet atau set dapur. Walau bagaimanapun, walaupun "segi empat tepat" biasa dengan pengezonan yang bijak menjadi mudah dan cantik.

Pilihan susun atur

Projek gabungan dapur dan ruang tamu dengan keluasan 5x6 persegi. m adalah sedikit berbeza di rumah persendirian dan apartmen. Pada dasarnya, reka bentuk kawasan dapur adalah sama dalam kedua-dua kes. boleh jadi susun atur dua baris, berbentuk L atau linear set dapur. Yang terakhir, bagaimanapun, dianggap paling tidak berjaya dan sesuai untuk mereka yang jarang dan sedikit memasak.

Walau bagaimanapun, dengan mengurangkan kawasan kerja, adalah mungkin untuk memperuntukkan ruang kosong yang cukup di ruang tamu dapur untuk ruang makan, yang, sebenarnya, adalah ruang makan yang lengkap.

Di rumah persendirian, penyelesaian yang baik adalah untuk mengatur pulau dapur, yang boleh digunakan untuk ruang zon dan untuk menggabungkan dua baris set dapur.

Ruang makan disusun dengan mudah di persimpangan antara ruang dapur dan ruang tamu. Sekali lagi, ia boleh menjadi penghubung antara komponen individu dan elemen pengezonan. Reka bentuk ruang tamu dijalankan mengikut keutamaan dan keinginan pemilik.

Dalam kes apabila ia datang ke ruang tamu dapur yang besar di bangunan apartmen, ruang itu muncul dengan membangunkan semula dan menggabungkan dua bilik. Sebelum ini, sudah tentu, permit tertentu untuk perobohan dan pemindahan dinding akan diperlukan. Di samping itu, perlu difahami bahawa pemindahan riser gas adalah dilarang, dan masalah dengan sistem kumbahan juga mungkin timbul.

Kaedah pengezonan

Gabungan ruang dapur-ruang tamu dizonkan dalam pelbagai cara. Cara paling mudah ialah menggunakan palet warna: pilih kemasan zon dalam warna yang berbeza yang digabungkan antara satu sama lain. Di samping itu, anda boleh memilih kertas dinding atau cat yang sama, tetapi gunakan cetakan luar biasa di atas salah satu zon. Penyelesaian yang sama mudah tetapi berkesan ialah penggunaan pelbagai bahan.

Jika kita bercakap tentang lantai, maka ia boleh sama, tetapi dalam warna yang berbeza, atau pada mulanya berbeza sepenuhnya. Sebagai alternatif, bahagian dapur dihiasi dengan jubin, dan parket diletakkan di ruang tamu.

Beberapa perabot juga digunakan untuk bahagikan ruang bersama kepada beberapa bahagian. Perkara pertama yang terlintas di fikiran ialah kaunter bar. Selain zon, ia boleh digunakan sebagai kawasan kerja atau makanan cepat saji. Sofa besar dengan punggung menghadap ke ruang dapur mampu melaksanakan fungsi yang diperlukan. Jika peluang membenarkan, adalah baik untuk memikirkan partition atau struktur lain yang dibina secara buatan.

Dalam kes ini, kita bercakap tentang struktur siling pelbagai peringkat, podium, dinding palsu, "tingkap" kaca dan unsur-unsur lain. Sebahagian daripada mereka mengehadkan zon sepenuhnya, dan sebahagiannya hanya sebahagian sahaja.

Jika kita bercakap tentang podium dapur, maka adalah kebiasaan untuk membuat struktur yang akan melebihi paras lantai sebanyak 20 sentimeter. Beberapa barang hiasan, yang agak besar, juga mampu dizonkan. Sebagai contoh, ia boleh menjadi akuarium besar, rak yang dipenuhi dengan buku dan patung, dan skrin kayu yang elegan.

Pencahayaan bukanlah yang utama, tetapi cara tambahan untuk menjalankan pengezonan... Sistem pencahayaan yang berbeza digunakan untuk menekankan sempadan di kawasan yang berbeza. Sebagai alternatif, ruang makan diserlahkan oleh candelier kecil, kawasan kerja diterangi oleh lampu sorot, dan ruang tamu diterangi oleh candelier besar dan sepasang lampu lantai.

Apabila menjalankan pengezonan, seseorang tidak sepatutnya melupakan keperluan untuk menggabungkan dapur dan ruang tamu menjadi satu keseluruhan. Kadang-kadang cukup untuk menggunakan palet warna yang serupa, manakala dalam kes lain, kemasan yang serupa akan berfungsi.

Bagaimana untuk memilih gaya?

Apabila memilih gaya untuk bilik gabungan, adalah penting untuk mengambil kira beberapa nuansa. Ruang hendaklah bukan sahaja dihiasi dengan bergaya, tetapi juga selesa., kerana kawasan dapur sentiasa digunakan, dan tanpa kehadiran keselesaan, mustahil untuk berada di dalamnya. Anda juga perlu mengambil kira harga, kerana beberapa arahan adalah mustahil tanpa menggunakan bahan mahal atau kemasan kompleks yang memerlukan perkhidmatan pakar.

Adalah disyorkan untuk membentuk mood asas sedemikian rupa sehingga ia berubah dengan mudah apabila menggantikan tekstil dan elemen hiasan. Sebagai contoh, mengambil gaya Scandinavia sebagai asas, dengan bantuan aksesori ia akan mengubah suasana setiap musim.

Gaya Provence dengan sempurna mengatasi suasana romantis rumah desa, oleh itu, penggunaannya disyorkan untuk pencinta gaya hidup ini. Desa akan sangat sepadan dengan barangan antik yang ditemui di pasar lambak dan diwarisi, dengan teknologi moden dan reka bentuk pelbagai fungsi.

Bagi mereka yang tidak begitu menyukai hiasan, tetapi berusaha untuk memanfaatkan kemajuan teknologi sepenuhnya, masuk akal untuk mengalihkan perhatian anda kepada gaya berteknologi tinggi... Untuk mencipta persekitaran yang selesa, tetapi tidak terharu, gaya Scandinavia sesuai. Ia dicirikan oleh penggunaan warna yang menenangkan, bahan semula jadi dan butiran yang sedikit tetapi bergaya.

Minimalisme sepadan dengan prinsip "tidak lebih", dan mungkin mempunyai motif Jepun atau nota industri. Gaya klasik mewujudkan ruang yang agak universal di mana semua ahli keluarga selesa untuk berada, tanpa mengira umur. secara amnya, pilihan gaya, tentu saja, harus bergantung pada pilihan orang yang perlu menggunakan ruang tamu dapur tiga puluh meter.

Bagaimana untuk memilih skema warna?

Warna yang dipilih untuk hiasan dalaman bergantung sepenuhnya pada gaya pilihan. Sebagai contoh, dalam reka bentuk klasik, cahaya, warna pastel adalah perkara biasa, perkara yang sama dapat dilihat dalam gaya minimalis dan Scandinavia. Berteknologi tinggi dan loteng lebih suka reka bentuk monokrom, kemasan daripada bahan semula jadi, warna metalik.

Dalam gaya moden, keutamaan harus diberikan kepada kecerahan. Di samping itu, jangan lupa bahawa kedua-dua bahagian bilik mesti digabungkan antara satu sama lain, dan keseimbangan gelap dan putih mesti diperhatikan untuk mewujudkan suasana yang betul.

Petua perabot

Perabot dapur harus berfungsi dan selesa, dan perabot ruang tamu harus mewujudkan suasana yang selesa dan santai. Tiada keperluan khas untuk reka bentuk ruang gabungan, tetapi semua elemen lembut: sofa, pouf, kusyen dan kerusi berlengan harus diletakkan sejauh mungkin dari dapur dan sinki, dan juga diperbuat daripada bahan yang tidak menyerap bau dan boleh dibersihkan.

Sekiranya ruang makan yang berasingan tidak disediakan, maka lebih baik memesan sofa berbentuk U atau L, yang, digabungkan dengan meja gelangsar, dapat menampung sejumlah besar tetamu.

Jika kita bercakap tentang perabot asas, maka dapur harus mempunyai satu set, meja makan dengan kerusi dan semua peralatan yang diperlukan. Di ruang tamu, anda tidak boleh melakukannya tanpa sofa, kerusi berlengan dan meja kopi. Masuk akal untuk meletakkan di sini rak dengan buku, kerusi membaca, TV di atas rak dan almari yang cantik.

Contoh yang indah

Alat yang hebat untuk pengezonan ruang ialah pulau dapur. Ia boleh memuatkan kedua-dua dapur memasak dan singki, yang mengubah item dalaman menjadi permukaan kerja yang lengkap.

Sebuah jam berjenama besar diletakkan di dinding bersebelahan pulau itu, yang juga merupakan sempadan antara dua zon. Tudung yang luar biasa terletak di atas hob, yang, sebagai tambahan kepada fungsi utamanya, juga berfungsi untuk pengezonan. Reka bentuk dinding dan lantai adalah sama di seluruh ruang gabungan, tetapi sebagai tambahan, kawasan TV dibezakan oleh kemasan kelabu keluli yang luar biasa.

Warna utama di ruang tamu adalah kelabu dan putih: ia digunakan untuk sofa, meja kopi, rak TV dan permaidani. Warna-warna ini diulang di kawasan dapur - contohnya, putih digunakan untuk bahagian atas meja pulau, dan kelabu untuk pemegang laci.

Di apartmen lain, sebenarnya, pengezonan khas ruang tidak diperlukan kerana bentuk bilik yang luar biasa. Sebaliknya, banyak cara terlibat di sini untuk menggabungkan ruang dapur dan ruang tamu menjadi satu keseluruhan.

Ini dipastikan oleh warna perabot dan hiasan yang serupa, serta hiasan dinding dan siling yang seragam.Ruang dapur diwakili oleh set yang selesa dan pulau dengan singki, yang juga digunakan untuk makan. Ruang tamu mempunyai set asas: sofa, kerusi berlengan, rak untuk barangan kecil, meja kopi dan TV di atas meja.

Ruang tamu dapur kelihatan sangat bergaya, beberapa bahagiannya diserlahkan dengan bantuan reka bentuk dinding yang berbeza. Di kawasan dapur, terdapat kerja bata, dan di ruang tamu, cat putih biasa. Lantai kekal sama di seluruh ruang, tetapi permaidani bercorak telah diletakkan di atas lamina ringan di kawasan memasak.

Pemisahan dua bilik juga dilakukan menggunakan pencahayaan: di dapur, ia diwakili oleh beberapa lampu yang terletak betul-betul di atas pulau itu, dan di ruang tamu, pencahayaan ruang dibentuk menggunakan lampu meja. Pulau dapur itu sendiri, seolah-olah, terletak di kedua-dua bahagian ruang: di satu pihak, ia mewakili kawasan kerja tambahan, dan di sisi lain, ruang makan, dilengkapi dengan kerusi tinggi merah terang.

Apabila ruang tamu dapur dibentuk hanya dengan merobohkan dinding antara dua bilik, beberapa jenis penyatuan ruang mungkin tidak hadir. Malah, satu-satunya perkara yang menghubungkan kedua-dua zon adalah skema warna yang rapat, tetapi gaya dan bahan yang digunakan untuk hiasan adalah berbeza sama sekali. Namun begitu, semuanya kelihatan agak organik. Elemen pembahagi utama ialah kaunter bar, yang, bagaimanapun, dilengkapi dengan dua jenis kerusi, berbeza pada setiap sisi.

Untuk gambaran keseluruhan ruang tamu dapur, lihat di bawah.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah