Dapur-ruang tamu

Idea reka bentuk ruang tamu dapur 14 persegi. m

Idea reka bentuk ruang tamu dapur 14 persegi. m
Kandungan
 1. Ciri-ciri bilik gabungan
 2. Cadangan pakar
 3. Pelbagai jenis
 4. Menjumlahkan

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, penyelesaian yang sangat relevan ialah gabungan beberapa bilik dan kawasan berfungsi, termasuk ruang makan, ruang memasak dan ruang tempat duduk. Gabungan yang cekap sentiasa banyak kerja, hari ini pereka meletakkan banyak usaha untuk mencipta dalaman yang unik dan tiada tandingan di pangsapuri studio. Seterusnya, kami akan melihat dengan lebih dekat idea reka bentuk untuk ruang tamu dapur dengan keluasan 14 persegi. m., ketahui cadangan profesional mengenai perkara ini dan pertimbangkan secara visual penyelesaian siap sedia untuk inspirasi.

Ciri-ciri bilik gabungan

Ruang tamu dapur 14 persegi. m adalah bilik yang agak besar, tetapi di sini juga penting untuk mewujudkan suasana keselesaan rumah, memelihara setiap meter persegi dan pada masa yang sama membuat aksen yang betul pada zon utama. Adalah sangat penting untuk membezakan secara kualitatif antara kawasan rekreasi dan kawasan memasak.

Reka bentuk dapur studio boleh dibuat dalam pelbagai penyelesaian gaya, bagaimanapun, yang terbaik adalah memberi keutamaan kepada reka bentuk yang dapat memenuhi keperluan semua ahli keluarga. Kami terutamanya mengesyorkan memberi perhatian kepada jenis moden. Apabila memilih reka bentuk gabungan untuk bilik, disyorkan untuk melakukan reka bentuk 3D supaya anda dapat melihat dengan jelas bagaimana bilik itu akan kelihatan dalam kehidupan.

Apabila menggabungkan dapur dan ruang tamu, sangat penting untuk memberi perhatian khusus kepada warna: adalah yang terbaik untuk mengelakkan kontras yang tajam dan warna gelap dalam 14 meter persegi, lebih suka warna yang kurang terang.

Sebarang aksen paling baik dilakukan dengan sekatan hiasan atau elemen hiasan lain, contohnya, tekstil.

Cadangan pakar

Untuk menyelesaikan semua kemungkinan masalah dengan bau dan bunyi yang tidak perlu yang boleh menembusi dari kawasan memasak ke kawasan rekreasi, sebaiknya lakukan pengezonan di ruang tamu gabungan dapur, walaupun bilik yang agak kecil. Pengezonan boleh dilakukan menggunakan mana-mana partition hiasan (kaca atau plastik), serta sangat berkaitan pengezonan menggunakan barangan perabot seperti rak buku dan sofa.

Jika pengezonan dilakukan menggunakan penutup lantai dan dinding atau podium, maka adalah berbaloi untuk lebih berhati-hati tentang pilihan teknologi. Sebaik-baiknya pilih tudung, mesin basuh pinggan mangkuk dan mesin basuh senyap mungkin supaya perkakas tidak mengganggu ketenangan fikiran isi rumah, contohnya, semasa makan tengah hari atau makan malam.

Selalunya, pengezonan dilakukan menggunakan sofa atau rak hiasan, contohnya, dengan buku atau bunga, apabila ia datang kepada gaya eko. Biasanya 14 persegi. m. pereka sesuai dengan ruang makan yang penuh, serta sofa kecil untuk bersantai. Untuk merancang dengan betul dan harmoni ruang tamu-ruang dapur, kami mengesyorkan agar anda mematuhi pelan berikut.

 • Pertama, anda harus membuat semua ukuran bilik, dengan mengambil kira bentuk dan kehadiran bukaan tingkap di dalam bilik.
 • Kemudian anda perlu memikirkan beberapa gaya tertentu, di mana terdapat keinginan untuk mengatur bilik gabungan. Anda juga harus memikirkan skema warna terlebih dahulu. Adalah lebih baik, sudah tentu, untuk memilih warna dan warna yang terang dan bijaksana yang akan membantu menjadikan bilik gabungan lebih besar secara visual.
 • Setelah memilih gaya yang diperlukan untuk reka bentuk ruang tamu dapur, disyorkan untuk mula memilih bahan penamat, perkakas rumah dan perabot, termasuk set dapur. Biasanya, untuk 14 meter persegi, pereka memilih set dapur sudut supaya mereka boleh memasang sofa. Jika tidak ada keperluan untuk itu, maka anda boleh melihat lebih dekat pada versi langsung dengan susun atur linear. Untuk menjimatkan ruang, anda boleh memilih almari atas set dapur untuk siling, serta memberi keutamaan kepada hud terbina dalam, yang juga akan menjimatkan ruang di atasnya.
 • Pada peringkat perancangan, anda perlu memikirkan dengan betul tentang penempatan suis, soket dan pencahayaan secara umum. Dengan bantuan pencahayaan yang dipilih dengan betul, anda juga boleh membuat zon asal ruang tamu dapur kecil, menonjolkan semua kelebihan bilik tersebut.

Adalah lebih baik untuk melakukan susun atur bilik pada komputer atau secara manual dengan merancang kawasan memasak utama, semua meter persegi lain boleh digunakan untuk perabot upholsteri atau keseluruhan kumpulan makan.

Ia juga disyorkan untuk menggunakan cermin di dalam rumah, serta mana-mana permukaan berkilat (ini boleh menjadi meja makan atau keseluruhan set dapur). Mana-mana permukaan berkilat dan bercermin, terutamanya di ruang makan, akan membantu menjadikan bilik itu luas dan selesa.

Pelbagai jenis

Reka bentuk studio dapur boleh dipelbagaikan. Sebagai permulaan, mari kita lihat gaya utama di mana profesional biasanya mereka bentuk premis tersebut. Gaya boleh:

 • klasik;
 • moden (berteknologi tinggi atau minimalisme);
 • eko;
 • provence atau negara;
 • Scandinavia.

Untuk setiap gaya ia adalah wujud untuk digunakan warna dan bahan kemasannya. Oleh itu, untuk gaya klasik, gaya desa, Provence dan Scandinavia, bahan kemasan semula jadi digunakan terutamanya dan, sebagai hasilnya, palet warna semula jadi. Gaya ini sangat relevan untuk ruang gabungan yang kecil.

Dalam gaya moden, biasanya terdapat banyak permukaan logam dan plastik, kaca mungkin ada, tetapi tidak sepatutnya ada tanda-tanda kuno.

Biasanya, di pedalaman klasik ruang tamu dapur, ia digunakan warna terang, acuan dinding, aksesori vintaj dan set kepala kayu pepejal semula jadi, kerana ia lebih tahan lama dan praktikal. Apabila bercakap tentang tekstil untuk kerusi dan sofa, ia biasanya baldu atau velor. Ia agak mudah untuk mengatur kawasan seluas 14 persegi. m. dalam gaya ini, perkara utama ialah merancang segala-galanya terlebih dahulu, dan kemudian bilik itu akan menggembirakan semua ahli keluarga selama bertahun-tahun.

Gaya moden sangat relevan hari ini. Ia dipilih oleh kedua-dua orang muda yang hidup berdikari dan keluarga. Dalam gaya ini, anda tidak boleh takut untuk bereksperimen dengan bentuk geometri, warna yang berbeza (terutama kombinasi hitam dan putih yang berfaedah), serta dengan pengezonan bilik. Pembahagian atau skrin kaca mungkin berkaitan di sini. Teknik ini paling kerap terbina dalam.

Gaya Provence atau desa biasanya dipilih oleh mereka yang sangat menyukai keselesaan keluarga. Sebagai tambahan kepada bahan semula jadi, gaya ini dicirikan oleh penggunaan barang perabot palsu, serta kertas dinding foto yang sering menarik dengan landskap. Bunga semula jadi dan banyak tekstil berwarna-warni dalam tema Perancis boleh digunakan untuk hiasan.

Dalam gaya Scandinavia dan eko, warna malap bahan kemasan dengan kontras digunakan terutamanya, yang boleh dijelmakan dalam semua jenis aksesori di dalam bilik. Ruang tamu dapur gaya Scandinavia dengan set dapur putih dan sofa hitam kelihatan sangat berfaedah. Tetapi untuk gaya eko, anda boleh memberi keutamaan kepada sofa rotan kecil dengan bantal hiasan berwarna-warni.

Susun atur kawasan kerja, tanpa mengira gaya dalaman yang dipilih, boleh menjadi sangat pelbagai. Kami terutamanya mengesyorkan memberi perhatian kepada linear, dua baris dan sudut.

 • Susun atur linear sesuai untuk bilik yang memanjang... Bersamanya, set dapur diletakkan di sepanjang dinding. Di dalam bilik sedemikian, anda boleh meletakkan ruang makan penuh dengan sofa dengan mudah.
 • Reka letak dua baris berfungsi paling baik dengan ruang yang luas... Dengan susun atur sedemikian, sangat penting untuk tidak menyembunyikan ruang yang berlebihan, sambil meletakkan set dapur dengan betul di sepanjang satu dinding, dan di sepanjang yang lain (bertentangan) - tempat untuk berehat dan ruang makan.
 • Susun atur sudut melibatkan penggunaan ruang pada dua dinding bersebelahan, menghasilkan susunan ergonomik semua peralatan dapur dan perkakas. Dengan pilihan ini, segala-galanya akan sentiasa berada di tangan tuan rumah.

Menjumlahkan

Ramai yang tidak pasti bahawa penggabungan dua bilik berbeza adalah wajar, kerana 14 petak tidak begitu banyak, pada pendapat ramai orang. Walau bagaimanapun, pakar percaya bahawa dengan susun atur yang cekap, ruang tamu dapur boleh menjadi syurga untuk isi rumah dari sebarang umur. Lebih-lebih lagi, jika ada keinginan untuk melakukan pembaikan, maka gabungan sedemikian pastinya akan mencairkan keadaan rutin yang membosankan.

Jika anda membuat keputusan untuk membuat perubahan dalam kehidupan apartmen anda, maka anda perlu bertindak segera, kerana susun atur lama secara beransur-ansur menjadi perkara masa lalu.

Untuk lima petua untuk mereka bentuk ruang tamu dapur, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah