Reka bentuk tandas

Idea reka bentuk bilik mandi gabungan

Idea reka bentuk bilik mandi gabungan
Kandungan
 1. Kebaikan dan keburukan bilik gabungan
 2. Ciri-ciri susunan
 3. Kehalusan perancangan
 4. Penempatan perabot dan peralatan kebersihan
 5. Pilihan penamat
 6. Organisasi pencahayaan
 7. Spektrum warna
 8. Penyelesaian gaya
 9. Elemen hiasan
 10. Contoh dalaman yang berjaya

Bilik mandi gabungan adalah perkara biasa pada hari ini. Penyelesaian sedemikian boleh menjadi sangat berjaya, walaupun kesukaran tertentu boleh timbul. Susun atur yang difikirkan dengan baik dan reka bentuk yang bergaya memainkan peranan penting dalam kemudahan dan kefungsian bilik, jadi adalah penting untuk mengambil kira semua butiran. Pertimbangkan nuansa mengatur bilik mandi yang digabungkan dengan tandas, dan juga mempelajari rahsia pereka profesional.

Kebaikan dan keburukan bilik gabungan

Idea untuk menggabungkan bilik mandi dan tandas adalah kontroversi. Sesetengah menganggap penyelesaian ini praktikal, yang lain pasti bahawa ia boleh menjadi tolak mana-mana rumah.... Mari kita fikirkan apakah kelebihan dan kekurangan bilik mandi berkongsi.

Pertama sekali, perlu diperhatikan bahawa apabila anda menggabungkan dua bilik kecil, anda mendapat satu, tetapi agak luas. Ini mempunyai beberapa faedah.

 • Memperluas pemilihan paip dan perkakas rumah. Ruang yang diperbesarkan boleh menampung bukan sahaja peralatan paip standard, tetapi juga peralatan rumah. Sebagai contoh, mungkin terdapat ruang untuk mesin basuh.
 • Menyimpan. Memandangkan dinding yang memisahkan dua bilik dihapuskan, kos kerja pengubahsuaian dikurangkan (jumlah bahan untuk hiasan dikurangkan, bukannya dua pintu anda membeli satu).
 • Kemudahan pembersihan... Ia lebih cepat dan lebih mudah untuk membersihkan satu bilik daripada dua bilik yang berbeza.
 • Meningkatkan tahap estetika dan ergonomik... Lebih luas kawasan, lebih ekspresif reka bentuk dalaman boleh. Di samping itu, ruang yang meningkat membolehkan anda menyembunyikan semua sistem kejuruteraan, mengatur penyimpanan aksesori mandi dan perkara lain yang mudah, mengatur semua elemen persekitaran secara optimum.
 • Aspek psikologi. Ramai orang berasa tidak selesa dalam ruang yang sempit dan terkurung. Peluasan kawasan membolehkan anda mengambil prosedur air dengan senang hati.

Terdapat hanya satu kelemahan di sini. Jika terdapat lebih daripada satu orang dalam keluarga, mungkin sukar untuk menggunakan dua bahagian yang berfungsi penting pada masa yang sama. Masalahnya boleh diselesaikan dengan memasang partition nipis kecil. Oleh itu, anda mendapat peluang untuk bersara di mana-mana bahagian bilik mandi, sambil mengekalkan kesatuan ruang.

Ciri-ciri susunan

Semua nuansa bahagian dalam bilik mandi tunggal mesti difikirkan dengan teliti. Adalah penting untuk memutuskan set kelengkapan paip dan perabot yang diperlukan, pilih gaya dan skema warna, fikirkan susun atur, dan berurusan dengan pencahayaan. Mari kita pertimbangkan perkara utama dengan lebih terperinci.

Perancangan pembetungan

Pembaikan bilik mandi gabungan bermula tepat dari perancangan kedudukan paip... Lokasi semua item paip bergantung pada susun atur, cerun dan bahagiannya. Adalah dinasihatkan untuk menggunakan hanya hos dan paip baru. Ini akan memastikan fungsi penuh setiap elemen.

Pengezonan

Jika bilik sederhana hingga besar, adalah wajar untuk menyerlahkan kawasan berfungsi di dalamnya... Anda boleh membina sekatan kecil antara tandas dan bilik mandi (mandi). Anda boleh dapatkan dengan menggunakan bahan yang berbeza warna dan saiz. Juga, pereka secara aktif menggunakan kaedah pengezonan dengan cahaya.

Penamat

Pilihan penamat premis bergantung bukan sahaja pada gaya. Adalah penting untuk mempertimbangkan sifat bahan. Mereka mesti tahan lama, kelembapan dan tahan haus. Sebagai peraturan, jubin seramik, stoneware porselin, dan plastik dipilih untuk membaiki bilik mandi. Pengeluar moden menawarkan pelbagai saiz, warna dan tekstur bahan yang serupa, yang membolehkan anda melaksanakan sebarang idea reka bentuk.

Jika penamat dipilih ekspresif, maka paip hendaklah sebagai laconic yang mungkin. Jika dinding dan lantai adalah neutral, anda boleh memberi tumpuan kepada reka bentuk asal mandi, tandas dan elemen lain. Jangan lupa tentang keserasian kemasan dinding dan lantai dengan penampilan pintu.

Kedua-dua warna dan bahan harus selaras antara satu sama lain.

Paip

Lebih besar kawasan bilik mandi gabungan, lebih banyak lekapan paip boleh diletakkan di dalamnya. Set peralatan minimum termasuk singki, tandas dan tempat untuk menerima rawatan air. Bilik yang luas boleh digunakan sepenuhnya dengan mengubahnya menjadi spa mini. Di sini anda boleh meletakkan tab mandi dan pancuran mandian. Anda juga boleh melengkapkan kelengkapan bidet.

Jika anda perlu membersihkan diri dengan cepat, anda boleh menggunakan pancuran mandian. Jika anda mempunyai masa dan keinginan untuk berehat sepenuhnya, anda boleh mandi. Sebagai yang terakhir, model konvensional boleh digunakan, dilindungi oleh skrin atau dibina ke dalam niche.

Anda juga boleh memilih reka bentuk berdiri bebas yang menakjubkan dalam besi tuang atau batu. Tab mandi dengan podium kelihatan mewah di dalam bilik yang luas. Bentuk model moden berbeza: segi empat tepat, segi tiga, bujur, bulat, dll.

Jika ruang sempit, anda boleh memilih tab mandi padat. Perkara utama adalah jangan lupa tentang mengatur rak untuk kain lap, syampu, gel dan produk kebersihan lain. Sebagai pagar, anda boleh memilih partition kaca dengan "sayap" pusing.

Jika keluarga anda tidak mempunyai mereka yang suka berjemur dengan buih wangi, dan kawasan bilik mandi agak sederhana, adalah logik untuk memilih kabin mandi. Mandian bayi boleh digantikan dengan model dengan dulang tinggi.Penyelesaian ini akan menjimatkan ruang dengan membebaskan ruang untuk elemen lain.

Bagi tandas, lebih baik memberi keutamaan kepada pilihan pemasangan. Model bersendirian adalah lebih rendah daripada mereka dalam semua aspek. Ini soal estetika. Semua sistem komunikasi tersembunyi di sebalik tembok palsu. Di luar, hanya satu butang yang tinggal, yang menyebabkan paip kelihatan kemas dan bergaya.

Niche yang terbentuk selepas pemasangan peralatan boleh digunakan sebagai rak untuk hiasan dan aksesori mandi. Terdapat pilihan lain - buat kabinet di atas tandas dengan pintu legap.

Jika anda memilih model loket, anda akan mendapat satu lagi bonus yang menyenangkan - kemudahan pembersihan di bawah lekapan paip. Di samping itu, tandas sedemikian secara visual meningkatkan kawasan bilik, kerana mereka tidak mengambil ruang di atas lantai, mereka kelihatan ringan dan elegan.

Ia juga lebih baik untuk memilih sinki yang dipasang di dinding. Jika keluarga besar, dan kawasan bilik mandi membenarkan, anda boleh memasang model berganda. Adalah rasional untuk meletakkan kabinet kecil di bawah singki.

Ia boleh di luar, atau ia juga boleh "bergantung" dengan berkesan di udara.

Jika anda ingin membeli lekapan paip reka bentuk ultramoden atau, sebaliknya, barangan gaya retro, penyelesaian terbaik ialah membeli semua elemen daripada satu pengeluar (dari koleksi tertentu). Dalam kes ini, pedalaman akan menjadi sempurna. Jika anda lebih suka model laconic bentuk tradisional, anda boleh memilihnya secara berasingan.

Sistem storan

Ahli minimalisme seperti projek reka bentuk yang tidak ada yang berlebihan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh melakukannya tanpa rak dan kabinet. Bahan kimia isi rumah, produk kebersihan, tuala - semua ini mesti mendapat tempatnya. Jika anda tidak mahu menggunakan ruang di bawah sinki untuk penyimpanan, anda boleh memasang kotak kabinet tertutup di dalam bilik.

Jika anda memilih warna fasad untuk dipadankan dengan dinding, perabot tidak akan menonjol dengan latar belakang umum. Pilihan yang bagus ialah storan terbina dalam... Bagi rak terbuka, mereka boleh berengsel atau kelihatan seperti ceruk di dinding. Ia semua bergantung pada idea reka bentuk.

Butiran topeng

Walaupun reka bentuk bilik mandi anda tidak minimalis, beberapa perkara lebih baik disembunyikan daripada pengintipan. Di samping menutup paip dan memasang pemasangan tandas, anda harus memikirkan menghiasi palka dengan kaunter. Pad plastik putih sudah lapuk untuk masa yang lama. Di pedalaman biasa-biasa saja, pilihan ini mungkin berlaku.

Walau bagaimanapun, jika bilik mandi anda mendakwa sebagai ruang yang bergaya, anda harus menutup kaunter dengan pintu khas yang dibuat dalam gaya yang sama seperti hiasan bilik.

Ia juga lebih baik untuk tidak meletakkan mesin basuh pada paparan awam, walaupun ia adalah salah satu model terbaru.... Selalunya, peralatan dibina ke dalam partition, kabinet, atau diletakkan di bawah meja. Sebaik-baiknya, blok isi rumah juga harus ditutup dengan pintu legap.

Cahaya

Pencahayaan bilik mandi gabungan (terutamanya jika ia besar) harus diberi perhatian khusus. Adalah dinasihatkan untuk memasang sekurang-kurangnya dua jenis lekapan lampu... Butiran lanjut mengenai perkara ini ditulis di bawah.

Nuansa lain

Sekiranya bilik mandi kecil, lebih baik menggunakan warna terang dalam hiasan dan paip putih. Elemen cermin juga membantu meningkatkan ruang secara visual. Ini boleh menjadi cermin besar di atas singki atau pintu kabinet dinding. Anda tidak seharusnya membuat hanya dinding di sebelah bilik mandi bercermin.... Walau apa pun pertimbangan dalam membuat keputusan sedemikian, anda mesti memahaminya percikan air akan sentiasa menyebabkan permukaan kelihatan kotor dan tidak terurus.

Kaca membantu menjadikan bahagian dalam lebih ringan dan lebih lapang. Untuk gerai pancuran mandian, anda boleh menggunakan pagar tanpa bingkai telus, dan untuk bilik mandi, pintu kaca gelongsor atau buaian. Jika kaca biasa kelihatan terlalu membosankan kepada anda, anda boleh menghiasinya dengan corak sandblasted. Permukaan sedemikian kelihatan anggun dan tanpa berat.Mereka tidak membebankan ruang, tetapi mereka menjadi hiasan dalaman yang layak (perlu diingat bahawa reka bentuk dinding dalam kes ini harus tenang).

Satu lagi kelebihan kandang lutsinar ialah jumlah cahaya yang mencukupi memasuki bahagian dalam.

Fikirkan dengan teliti tentang semua butiran. Apabila menggantung cermin di atas singki dan membina rak di kawasan untuk mengambil prosedur air, ambil kira pertumbuhan orang yang tinggal di apartmen. Mengikuti trend fesyen, mula-mula lulus mereka melalui prisma kemudahan anda sendiri. Keindahan reka bentuk tidak seharusnya mengorbankan kepraktisan dan kefungsian bilik.

Kehalusan perancangan

Sebelum meneruskan pembaikan, projek siap perlu disediakan, yang akan menunjukkan lokasi paip, serta semua paip dan barangan perabot. Perancangan mengambil kira konfigurasi bilik, ciri-cirinya. Sudah tentu, dalam bilik mandi persegi yang sangat kecil atau bilik memanjang yang sempit, tidak mungkin untuk mengatur semua elemen dengan betul. Di sini anda perlu mencari kompromi, mungkin menggunakan kaedah pemasangan sudut paip dan pilihan bukan standard yang lain. Walau bagaimanapun, anda harus berusaha untuk mencipta ruang ergonomik dalam apa jua keadaan.

Terdapat peraturan asas untuk susunan elemen utama bilik mandi, yang setiap orang harus membiasakan diri dengannya. Kemudahan berada di dalam bilik bergantung pada ini.

 • Perlu ada ruang kosong 45-50 cm (minimum) di hadapan tandas. Di sisi - 40 cm dari pusatnya pada setiap sisi.
 • Di hadapan singki, tab mandi atau pancuran mandian adalah perlu untuk meninggalkan 55-60 cm.
 • Purata ketinggian cangkerang ialah 80 cm dari lantai. Lebar optimum objek ialah 55-65 cm. Jika kawasan bilik kecil, ia dibenarkan memasang model bersaiz kecil (kira-kira 45 cm). Pilihan sudut sering digunakan.
 • Pemegang tuala hendaklah terletak pada jarak 45-50 cm dari tempat mandi. Perkara yang sama berlaku untuk rel tuala yang dipanaskan.
 • Jika anda bercadang untuk memasang singki dengan dua singki di dalam bilik mandi, jarak di antara mereka hendaklah 25-30 cm. Hanya dalam kes ini, dua ahli keluarga akan mudah menggunakan singki pada masa yang sama.
 • Bagi pengadun dua besen, mesti ada sekurang-kurangnya 80 cm di antara mereka.

  Pelan awal boleh disediakan dalam program khas. Sekiranya syarikat yang serius terlibat dalam pembaikan, projek reka bentuk akan merangkumi bukan sahaja susun atur dengan nombor, tetapi juga demonstrasi visual dalaman masa depan. Jika pemilik memutuskan untuk menjimatkan wang dan membuat pembaikan sendiri atau dengan penglibatan pekerja biasa, adalah dinasihatkan untuk sekurang-kurangnya hanya melukis lukisan di atas kertas mengikut skala.

  Di rumah persendirian dua atau tiga tingkat, bilik mandi sering dibuat di setiap tingkat. Dalam kes ini, adalah dinasihatkan untuk mengatur premis jenis ini satu di bawah yang lain. Momen ini bukan sahaja disebabkan oleh penyederhanaan bahagian teknikal kerja, tetapi juga kepada isu keselamatan.

  Penempatan perabot dan peralatan kebersihan

  Selalunya pilihan terbaik adalah meletakkan tempat mandi di sepanjang salah satu dinding pendek. Walaupun anda perlu mengambil model yang lebih kecil, ergonomik bilik meningkat. Meletakkan tab mandi dan sinki di dinding hujung juga akan meningkatkan ruang secara visual.

  Jika saiz dinding pendek tidak membenarkan walaupun tab mandi padat diletakkan di atasnya, pilihan lain boleh diterima. Anda boleh meletakkan tandas dan tempat untuk mengambil rawatan air pada baris yang sama. Dalam kes ini, adalah dinasihatkan untuk membina partition kecil. Sekiranya bilik mandi sangat kecil, lebih baik memberi keutamaan kepada kandang mandi.

  Apabila menyusun kabinet dan alas, ingat itu perabot tidak boleh mengganggu pergerakan bebas. Terutamanya objek tidak boleh mengganggu pintu masuk yang selesa ke kawasan rawatan air. Gunakan kawasan di bawah singki, di atas tandas. ingat itu kabinet terbina dalam lebih mudah digunakan daripada model berdiri bebas. Sebagai tambahan kepada fakta bahawa mereka tidak membuat halangan di jalan, mereka tidak mengacaukan ruang dan menjadikan bahagian dalam lebih ringan secara visual.

  Jika mesin basuh diletakkan di bawah meja kerja, adalah penting untuk mengira dimensi yang tepat. Selalunya dalam kes sedemikian, perabot dibuat mengikut pesanan. Ia juga penting untuk melaraskan operasi unit sebanyak mungkin, untuk mengelakkan pergerakan bebasnya akibat getaran.

  Pilihan penamat

  dinding

  Bahan yang sesuai untuk melapisi dinding bilik mandi ialah jubin seramik. Kadang-kadang ia digabungkan dengan lukisan kalis lembapan, panel 3D gipsum, plaster hiasan. Sudah tentu, trend berubah. Hari ini, hiasan dalaman menjadi trend. kayu, batu dan bahan semula jadi lain... Walau bagaimanapun, jubin moden berjaya meniru permukaan sedemikian, membolehkan anda membuat reka bentuk dalaman yang unik.

  Kedua-dua saiz dan bentuk seramik berubah hari ini. Ia tidak perlu dihadkan kepada model bentuk segi empat tepat standard dimensi sederhana. Kemasan dengan jubin format besar kelihatan sebenar. Masih popular panel, mozek... Tidak ketinggalan gaya jubin "babi" meniru kerja bata.

  Pereka profesional sering menggabungkan dalam reka bentuk satu bilik dua jenis seramik. Sebagai contoh, mozek digunakan untuk menghiasi kawasan pancuran mandian. Ia membolehkan anda dengan mudah dan cantik mereka bentuk mana-mana permukaan melengkung.

  Untuk kawasan basuh, pilih jubin yang besar.

  Lantai

  Untuk hiasan lantai sering digunakan periuk batu porselin tidak licin. Ini biasanya jubin persegi sederhana hingga besar. Pilihan yang lebih mahal ialah kemasan batu.

  Sebagai peraturan, warna lantai berbeza daripada bahan dinding. Jika anda menyusun segala-galanya dalam satu naungan, bilik itu akan dianggap sebagai sesuatu yang utuh, yang boleh menyebabkan perasaan tidak stabil. Jika anda tidak mahu kontras yang kuat, anda boleh memilih warna yang berbeza antara satu sama lain dengan hanya beberapa nada. Pilihan lain ialah kehadiran lukisan di dinding atau di lantai atau pilihan bahan tekstur dan bentuk yang berbeza. Sebagai contoh, dinding seputih salji yang dilapisi dengan "babi hutan" tidak akan bergabung dengan periuk batu porselin lantai besar yang meniru marmar (putih dengan jalur kelabu).

  Siling

  Bahan yang berbeza boleh digunakan untuk menghias siling. Keperluan utama adalah kebolehpercayaan, kepraktisan, ketahanan terhadap kelembapan yang tinggi... Pilihan yang paling bajet ialah melukis dengan cat berasaskan air. Walau bagaimanapun, liputan sedemikian perlu dikemas kini secara berkala. Di samping itu, adalah mustahil untuk dilakukan tanpa meratakan permukaan awal.

  Panel plastik adalah satu lagi jenis hiasan bilik mandi yang popular dan murah. Bahan itu dianggap kalis air. Ia menutup pendawaian, mudah dibersihkan, tidak berubah bentuk, dan berfungsi untuk masa yang lama. Panel dipasang pada bingkai khas dan membenarkan pemasangan luminair. Warna dan tekstur bahan adalah pelbagai.

  Kelemahan termasuk sahaja mengurangkan ketinggian bilik dengan beberapa sentimeter. Juga, pembaikan sedemikian memerlukan pengudaraan berkualiti tinggi. Jika tidak, kotoran boleh terkumpul di sendi, yang boleh menyebabkan penampilan kulat.

  Struktur rak aluminium mempunyai sistem pengikat yang serupa. Bilah boleh dipasang dengan celah atau hujung ke hujung. Kedua-dua pilihan warna dan krom kelihatan menarik, serta selat "emas". Kelemahannya adalah sama seperti dalam kes struktur plastik. Di samping itu, kos aluminium lebih tinggi sedikit.

  Pilihan yang paling popular ialah kanvas regangan PVC. Mereka kelihatan lebih mahal dan moden, mereka mempunyai banyak kelebihan. Penutup sedemikian boleh melindungi sepenuhnya premis apabila banjir dari atas. Pada masa yang sama, ia menarik, tahan lama, mesra alam, dan membenarkan pemasangan mana-mana lampu.

  Pengilang menawarkan kedua-dua salutan matte dan berkilat dari sebarang warna. Ini membolehkan anda menghiasi bilik dalam sebarang gaya.

  Satu-satunya kaveat ialah kemungkinan acuan pada konkrit di bawah bahan penegang (vinil tidak membenarkan udara melalui dengan baik).

  Pembinaan dinding kering digunakan hanya di bilik mandi yang luas. Dalam kes ini, bahan tersebut menjalani rawatan kalis lembapan pada kedua-dua belah pihak. Hanya profil logam digunakan untuk bingkai. Pengudaraan yang baik juga diperlukan. Keputusan sedemikian akan merugikan pemilik premis, tetapi hasilnya boleh menjadi sangat berkesan.

  Jarang digunakan, tetapi pilihan yang sangat cantik dan mahal untuk menyelesaikan siling di bilik mandi - pinggan kaca terbaja. Bahan boleh cermin, matte, berwarna. Tingkap kaca berwarna dan pelbagai imej fotografi dengan pencahayaan terbina dalam kelihatan sangat mengagumkan.

  Dalam kes ini, banyak perhatian diberikan kepada kebolehpercayaan pangkalan, kerana bahannya agak berat.

  Organisasi pencahayaan

  Walaupun di dalam bilik dengan dimensi sederhana seperti bilik mandi, anda tidak boleh dihadkan kepada satu luminair pusat. Malah pencahayaan yang dibina ke dalam perimeter siling mungkin tidak mencukupi. Perlu tambahan menerangi kawasan basuh... Ia boleh menjadi lampu sorot terbina dalam atau jalur LED pada cermin.

  Sekiranya terdapat kotak hidro dengan bumbung, lampu sorot perlu dibina ke dalam struktur itu sendiri. Jika ini adalah model terbuka, pencahayaan resap siling hendaklah disediakan di atas kawasan ini. Jika anda suka mandi, adalah dinasihatkan untuk menyediakan lampu bawah yang malap. Dalam kes ini, lampu siling tidak akan menjengkelkan dengan kecerahannya, dan anda boleh menikmati percutian anda sepenuhnya.

  Spektrum warna

  Kebanyakan projek reka bentuk bilik mandi dijalankan dalam warna terang. Mereka mengembangkan ruang secara visual, mencipta ruang dalaman yang lapang, rasa kesegaran dan kebersihan. Kemasan putih sepenuhnya, sudah tentu, boleh membangkitkan persatuan "hospital", walau bagaimanapun, jika anda menggabungkan keputihan dengan rona terang yang lain atau menambah aksen kontras pada hiasan, bahagian dalam akan kelihatan hebat.

  Gabungan putih dan biru kelihatan sangat baik di bilik mandi. Palet marin yang menenangkan dan segar adalah sesuai untuk mengambil rawatan air. Tona merah jambu dan ungu biasanya digemari oleh wanita. Pedalaman sedemikian ternyata lembut dan romantis.

  Pilihan neutral, tetapi sangat bergaya adalah reka bentuk bilik mandi dalam nada kelabu. Warna yang tenang dan mulia ini menjadi trend hari ini. Paip salji putih kelihatan mengagumkan dengan latar belakangnya. Kilauan aksesori krom melengkapkan dalaman dengan harmoni.

  Lebih-lebih lagi, jubin kelabu sangat praktikal - coretan dari titisan air tidak dapat dilihat sepenuhnya di atasnya. Keterukan skala kelabu putih boleh dilembutkan dengan nada kuning air, sebagai contoh, tiruan kayu.

  Anda boleh mengambil warna kuning air sebagai asas. Ini adalah satu lagi pilihan neutral yang tidak ketinggalan zaman. Anda boleh menggabungkan nada pasir dengan keputihan, atau anda boleh melengkapkannya dengan coklat, aksen kopi... Walau apa pun, suasana bilik akan menjadi hangat dan selesa.

  Adalah lebih baik untuk menambah warna terang pada tetapan dalam dos yang diukur, sebagai aksen kecil pada latar belakang neutral. Yang paling relevan hari ini ialah warna kuning, oren, turquoise.

  Gabungan hitam dan putih sering digunakan dalam ruang dalaman minimalis. Mereka sentiasa kelihatan mahal dan bergaya. Perkara utama adalah untuk memastikan bahawa terdapat lebih banyak keputihan daripada hitam. Jika tidak, bilik akan kelihatan sempit dan suram.

  Penyelesaian gaya

  Klasik

  Susu, vanila, abu, warna coklat sesuai untuk dalaman klasik dan neoklasik. Kelengkapan emas gaya retro menjadikan dalaman bangsawan. Pencahayaan sering direalisasikan dengan candelier kecil dan sconce yang anggun di kawasan cermin. Berkaitan penggunaan jubin meniru marmar.

  Paip boleh mempunyai watak vintaj. Tab mandi berkaki kerinting dengan langsir cincin dan singki berbentuk mangkuk sesuai dengan konsep ini.

  Jika gaya neoklasik dipilih, anda boleh memuatkan secara harmoni ke dalam perabot dan kawasan pancuran mandian.

  Minimalis, berteknologi tinggi

  Reka bentuk moden juga menganggap warna terkawal (kelabu, putih, coklat). Walau bagaimanapun, tidak ada ruang untuk perincian dan kemewahan yang indah. Keutamaan diberikan kepada kepraktisan, kefungsian, bentuk yang ketat. Tempat mandi sering tiada (digantikan dengan kabin pancuran mandian) atau mempunyai reka bentuk yang paling singkat.

  Logam di bahagian dalam seperti itu sentiasa bersalut krom. Kontras hitam dan putih sering digunakan. Ia adalah mungkin untuk menambah butiran terang.

  Di puncak populariti jubin bersaiz besar meniru kayu, batu, konkrit. Luminair kebanyakannya terbina dalam. Ia adalah mungkin untuk menggunakan peranti overhed dan dipasang dengan reka bentuk futuristik.

  Scandinavia

  Motif Scandinavia sangat popular hari ini. Ciri ciri dalaman sedemikian adalah banyaknya warna putih dalam kemasan, yang dilengkapi dengan warna kelabu dan coklat.... Kadangkala, reka bentuk termasuk biru pucat atau biru, dan kuning atau oren sebagai butiran kecil.

  Biasanya dinding dihiasi dengan jubin babi atau seramik persegi kecil. Patchwork sering digunakan. Tiruan kayu dialu-alukan, yang menjadikan persekitaran selesa. Tumbuhan hidup boleh digunakan sebagai hiasan. Tidak seperti minimalism, di mana semua butiran tersembunyi, rak terbuka dan rak dialu-alukan di sini.

  Bahagian dalam harus selesa dan berfungsi sebaik mungkin.

  Provence

  Bilik mandi di kotej desa dan rumah kayu desa biasanya dihiasi dengan gaya ini. Nada berdebu, corak bunga, tekstil, kabinet kayu - semua ini mewujudkan suasana keselesaan desa masa lalu. Sesuai di sini adalah sconce dalam tudung lampu fabrik (sudah tentu, di kawasan yang dilindungi daripada percikan air), bakul dobi rotan, cermin dalam bingkai vintaj.

  Kelengkapan di bahagian dalam seperti itu meniru gangsa; tab mandi biasanya mempunyai kaki yang tinggi. Tidak boleh bercakap tentang kabin mandi di sini. Pemasangan juga tidak disediakan.

  Penggayaan mesti lengkap, jika tidak, semua daya tarikan dalaman akan hilang.

  Loteng

  Gaya kejam ini menganggap warna gelap, tiruan konkrit, bata merah, logam berkarat. Walau bagaimanapun, di dalam bilik kecil, lebih baik mencairkan suasana suram dengan nada cahaya. Agar tidak kehilangan mood idea reka bentuk, anda boleh menggabungkan permukaan coklat dan kelabu dengan jubin salji putih yang besar atau tiruan bata putih. Gaya campuran dibenarkan menggunakan pengadun dan lampu bersalut krom, bahagian kaca, peralatan kebersihan putih moden, perabot kayu ringan.

  Elemen hiasan

  Bilik mandi adalah bilik kecil, jadi banyak hiasan tidak sesuai di sini. Selain hiasan, fungsi menghias bilik boleh dilakukan oleh cermin dalam bingkai yang cantik, lampu menarik, rel tuala yang dipanaskan hiasan. Salah satu dinding boleh dihias melukis atau foto di bawah kaca, jika subjek sesuai dengan konsep keseluruhan. Daripada partition eternit, anda boleh meletakkan skrin.

  Elemen menarik sedemikian berkesan akan menekankan gaya retro.

  Contoh dalaman yang berjaya

  Beige dan coklat boleh menjadi benar-benar mewah. Mozek yang berkilauan dan corak keemasan menjadikan dalaman klasik itu canggih dan mahal.

  Berikut ialah satu lagi contoh reka bentuk bilik mandi kuning air. Segala-galanya di sini adalah moden dan ringkas. Lekapan dan kelengkapan asli serta tiruan kayu mencipta persekitaran yang bergaya dan selesa.

  Sekiranya bilik itu luas, ia dibenarkan menggunakan warna gelap. Warna pastel-emas dalam kombinasi dengan hitam kelihatan sangat mengagumkan.

  Keputihan, banyak cahaya dan ruang adalah ciri keselesaan Scandinavia. Gabungan kaca, logam bersalut krom dan kayu mencipta komposisi ekspresif. Mandi di podium, singki berganda - segala-galanya di sini dicipta untuk bersantai.

  Satu lagi contoh kemasukan hitam dalam penamat. Kabinet di bawah sink dan pagar kaca tidak menghalang persekitaran daripada menjadi lapang, tetapi menjadi pukulan ekspresif yang menekankan idea pereka.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah