Reka bentuk tandas

Idea reka bentuk dalaman tandas

Idea reka bentuk dalaman tandas
Kandungan
 1. Kami mengambil kira dimensi dan membuat projek
 2. Pilihan penamat
 3. Gaya
 4. Organisasi pencahayaan
 5. Bagaimana untuk melengkapkan?
 6. Aksesori dan elemen hiasan
 7. Beberapa nuansa reka bentuk
 8. Contoh reka bentuk dalaman yang berjaya

Ramai orang memandang rendah kepentingan reka bentuk bilik mandi. Sementara itu, reka bentuk tandas yang harmoni dan menarik tidak kurang pentingnya daripada reka bentuk ruang tamu, dapur atau bilik tidur. Nasib baik, pengguna moden mempunyai semua kemungkinan untuk ini - di kedai terdapat sebarang bahan penamat, dan dalam rangkaian peralatan paip, anda juga boleh "tersesat". Hari ini kita akan melihat cara membuat reka bentuk tandas estetik.

Kami mengambil kira dimensi dan membuat projek

Sebelum meneruskan reka bentuk tandas, perlu membuat projek dengan betul. Biasanya bilik mandi di kebanyakan kediaman bersaiz sederhana, tetapi ini tidak bermakna ia tidak memerlukan pembangunan reka bentuk.

Mempunyai semua rajah dan lakaran yang diperlukan, lebih mudah untuk memilih bahan penamat dan mengira kos.

Bilik persalinan tanpa mandi

Bilik tandas tidak selalu dilengkapi dengan bilik mandi. Selalunya terdapat pangsapuri di mana bilik mandi berasingan disediakan. Biasanya, dalam keadaan sedemikian, bilik yang sangat kecil diperuntukkan untuk tandas, di mana sesuatu yang jarang sesuai selain mangkuk tandas dan sinki kecil (dipasang di lantai atau dinding).

Selalunya tandas berasingan panjang. Penyelesaian menang-menang dalam kes ini ialah pasang tandas berhampiran dinding jauh dengan lebar kecil. Sinki dipasang di sepanjang dinding lain yang lebih besar, cermin digantung, dan barang dalaman lain dipilih bergantung pada kawasan bilik.Projek jenis ini adalah salah satu yang paling popular dan kerap digunakan. Malah ruang yang kecil dan memanjang boleh dibuat cantik dan bergaya.

Tandas kecil dan memanjang, dipisahkan dari bilik mandi, selalunya mempunyai sinki sudut kecil. Lekapan paip sedemikian hanya boleh dipasang di sudut bilik. Dalam kes ini, mereka sering memilih ruang di sebelah kanan atau kiri tandas.

Tandas khusus boleh dipasang dengan bidet. Biasanya, penyelesaian sedemikian digunakan jika bilik mempunyai kawasan yang lebih besar. Sekiranya bilik itu sangat kecil, adalah dinasihatkan untuk memilih struktur bersaiz kecil - paip dengan dimensi yang mengagumkan untuk kawasan kecil tidak akan berfungsi. Adalah lebih baik untuk memasang tandas dan bidet bersebelahan antara satu sama lain, di sepanjang dinding yang sama. Ia mungkin untuk menjimatkan ruang dan menjadikannya lebih ringan secara visual jika anda menggunakan struktur berengsel moden.

Adalah penting untuk mengekalkan jarak optimum antara peranti paip, jika tidak, ia akan menyusahkan untuk menggunakannya.

Bilik mandi gabungan

Susunan yang sama sekali berbeza dari semua komponen yang diperlukan adalah sekiranya anda mengambil reka bentuk bilik mandi gabungan. Di dalam bilik sedemikian, terdapat tandas, singki, dan bilik mandi. Mesin basuh dan peralatan rumah yang lain sering dipasang di sini. Ia amat penting untuk merangka bilik sedemikian, kerana susunannya selalunya lebih rumit daripada dalam kes tandas berasingan.

Banyak bergantung pada kawasan bilik mandi gabungan. Walaupun di dalam bilik yang sangat kecil, adalah mungkin untuk meletakkan semua butiran yang diperlukan dan menjadikannya cantik pada masa yang sama. Jadi, dalam keadaan ruang segi empat tepat yang terhad, anda boleh memasang singki gantung dengan cermin di tengah-tengah dinding terpanjang, dan meletakkan mangkuk tandas dan tab mandi di dua dinding luar (bukan tab mandi biasa, ia dibenarkan untuk gunakan jakuzi dengan reka bentuk sudut dan dimensi kecil).

Penyelesaian yang baik adalah sekatan yang memisahkan tandas dari kawasan dengan tab mandi dan singki... Dengan susunan ini, semua elemen boleh diletakkan di sepanjang satu dinding. Anda boleh membuat sekatan antara mangkuk tandas dan elemen yang lain dengan tangan anda sendiri atau membeli skrin khas di kedai.

Dalam keadaan bilik mandi gabungan kecil, lebih baik dipasang jakuzi sudut yang bergaya... Produk sedemikian boleh dipasang di sudut dinding bersebelahan yang terletak di arah dari pintu ke bilik. Akan ada ruang kosong di dinding kanan dan kiri. Di sebelah kanan, anda boleh memasang sinki gantung dengan cermin, dan di sebelah kiri, lebih dekat ke pintu, letakkan mangkuk tandas kecil dengan tangki tersembunyi di dinding.

Penyelesaian ideal untuk bilik mandi gabungan ialah bilik pancuran mandian terbina dalam dengan pintu kaca. Di bawah struktur ini, anda boleh mengambil separuh daripada bilik, memisahkannya dengan partition, di belakangnya terdapat tempat untuk tandas dan bidet (mereka akan menduduki separuh lagi). Batu tepi jalan dengan singki dan cermin boleh diletakkan pada dinding pada jarak dari paip. Sekiranya dimensi bilik mandi tidak begitu sederhana, anda boleh memasang kabin pancuran mandian pegun yang besar, dan meletakkan bidet dan tandas di sebelah kanan atau kirinya. Pada masa yang sama, akan ada ruang yang cukup di dalam bilik panjang yang luas untuk kabinet dengan singki.

Terdapat banyak pilihan tentang cara mengatur semua butiran dalam bilik mandi gabungan. Ia semua bergantung pada kawasan bilik, susun aturnya. Walaupun di dalam bilik kecil, anda boleh meletakkan semua komponen yang diperlukan.

Perkara utama ialah terdapat jarak optimum antara semua peranti paip supaya ia boleh digunakan dengan bebas.

Pilihan penamat

Keindahan dan keharmonian reka bentuk tandas sebahagian besarnya bergantung pada bahan penamat yang dipilih, yang mana terdapat banyak yang dijual. Ia adalah mungkin untuk memilih pilihan yang ideal untuk bilik dari sebarang saiz dan susun atur. Mari kita pertimbangkan secara terperinci pilihan pelapisan mana yang akan menjadi penyelesaian terbaik dalam reka bentuk tandas.

dinding

Adalah penting untuk memilih bahan yang betul untuk hiasan dinding dengan betul. Mereka akan menetapkan nada dan mood keseluruhan bahagian dalam, walaupun kita bercakap tentang bilik yang sangat kecil. Bahan penamat untuk bilik mandi mesti memenuhi beberapa keperluan.

 • Sekiranya anda menghiasi tandas kecil dan sempit, maka adalah penting untuk memilih hanya bahan yang sempit, tidak terlalu padat dan tebal untuk menghias dinding di dalamnya, jika tidak, mereka bukan sahaja akan menyembunyikan ruang yang sudah sederhana, tetapi juga menjadikannya lebih kasar.
 • Ketebalan lapisan penamat hendaklah kecil, tetapi bahan dinding harus kuat, tahan haus dan tahan lama. Adalah dinasihatkan untuk memberi keutamaan kepada produk yang tahan terhadap lelasan.
 • Hiasan dinding di dalam tandas mestilah tahan terhadap kesan merosakkan kelembapan dan kelembapan. Jika parameter ini tidak diambil kira, maka bahan akan menjadi tidak dapat digunakan dengan cepat.
 • Sudah tentu, hiasan dinding harus cantik. Kita tidak boleh melupakan komponen hiasan bahan yang dipilih.

Bahan penamat sedemikian sesuai untuk bilik mandi.

 • Panel plastik. Mereka tidak takut kelembapan dan kelembapan, dibentangkan dalam pelbagai jenis, agak murah, dan tidak berubah-ubah dalam penjagaan mereka. Jika diperbuat daripada bahan mentah yang berkualiti, ia tidak kehilangan ketepuan warna. Mereka boleh meniru pelbagai permukaan - dari plaster hingga kerja bata.
 • Kertas dinding boleh dibasuh atau gabus. Material yang kemas dan cantik boleh jadi mahal. Jika anda ingin melekatkan kertas dinding di tandas, maka anda harus memilih pilihan yang boleh dibasuh secara eksklusif yang tidak akan takut kelembapan. Jika tidak, mereka tidak akan bertahan lama di dinding. Kertas dinding di dinding tandas boleh digabungkan.

Tidak sukar untuk membuat kombinasi yang indah, tetapi dengan mereka bilik akan berkilauan dengan warna yang sama sekali berbeza, ia akan menjadi lebih luas.

 • Gabungan bahan. Bahagian dalam tandas kelihatan menarik dan meriah, di mana beberapa bahan berbeza digunakan untuk hiasan dinding. Sebagai contoh, untuk bahagian panel dinding, anda boleh menggunakan bahan yang lebih tahan lama, dan untuk bahagian atas, pilihan yang kurang tahan haus dan kuat, tetapi lebih hiasan.
 • Jubin seramik. Dinding dalam tandas, yang disiapkan dengan jubin seramik, kelihatan sangat bergaya, mahal dan kemas. Dengan mereka, bilik itu kelihatan sama sekali berbeza. Kemasan sedemikian akan bertahan selama bertahun-tahun dan tidak memerlukan penyelenggaraan yang rumit. Benar, jika anda ingin mengemas kini bahagian dalam, maka anda harus tahu bahawa membongkar kemasan ini tidak akan murah.
 • pewarna. Sesetengah pemilik rumah memilih untuk menggunakan cat dinding untuk menghiasi tandas mereka. Penyelesaian ini biasanya digunakan jika tidak mungkin untuk meletakkan jubin atau panel PVC di dinding (peti untuk yang terakhir akan mengambil ruang tambahan). Dinding untuk lukisan masa depan perlu disediakan dengan teliti: singkirkan jalan berlubang, penyelewengan, retakan. Meratakan selalunya dilakukan dengan memasang kepingan dinding kering yang tahan lembapan. Jika dinding di dalam bilik sudah sempurna rata dan kemas, maka anda boleh melakukannya tanpa penjajaran awal.

Lantai

Sama pentingnya untuk memilih bahan yang sesuai untuk lantai tandas anda. Salutan harus bukan sahaja tahan lama, tidak takut kelembapan dan kelembapan, tetapi juga mudah dibersihkan. Jika tidak, banyak masalah akan timbul dengan mereka, yang perlu ditangani dengan kerap.

Bukan penyelesaian yang buruk untuk lantai - jubin seramik. Selalunya ia diletakkan di kedua-dua dinding dan di atas lantai. Hasilnya adalah gabungan yang sangat cantik. Seramik paling kerap dipilih untuk menghias lantai bilik mandi, kerana ia mempunyai semua ciri prestasi yang diperlukan. Ini adalah bahan yang ringkas dan tidak aneh yang boleh dibersihkan dengan mudah dan dibersihkan jika perlu. Menjaga kebersihan tandas dengan lantai seperti ini akan menjadi sangat mudah.

Jubin seramik adalah kuat, tahan haus, tahan lama, tidak takut kelembapan, atau kelembapan, atau lonjakan suhu. Setelah meletakkannya di atas lantai sekali, anda boleh melupakan pembaikan salutan selama bertahun-tahun. Walaupun sekiranya berlaku kecemasan, jubin yang diletakkan dengan baik tidak akan mengalami apa-apa cara, ia tidak akan bergerak dari permukaan pangkalan.

Untuk menggembirakan pengguna, jubin seramik dibentangkan dalam pelbagai jenis. Ia akan menjadi mungkin untuk memilih pilihan terbaik untuk sebarang keadaan. Dijual terdapat kedua-dua warna biasa yang ringkas dan produk dengan lukisan, cetakan dan corak yang cantik. Benar, pakar mengesyorkan membeli jubin lantai untuk lantai, dan bukan jubin dinding. Pilihan khas untuk asas lantai lebih dipercayai dan kuat, menahan beban yang ketara.

Adalah dinasihatkan untuk membeli jubin untuk lantai, permukaannya anti-slip.

Tetapi kita mesti ingat bahawa lantai berjubin akan menjadi sejuk. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh merujuk kepada pemasangan sistem "warm floor". Tidak semua orang boleh meletakkan bahan penamat sedemikian secara kualitatif. Sekiranya kawasan tandas kecil, maka kerja ini boleh dilakukan sendiri.

Boleh dipermudahkan - letakkan permaidani lembut, ia akan menjadikan bilik lebih selesa.

Jika anda ingin menghiasi bahagian dalam tandas dengan cara yang paling asli dan luar biasa, anda harus menggunakan peletakan khas Lantai meratakan sendiri 3D... Ini adalah bahan penamat yang agak baru yang belum menjadi popular seperti jubin, tetapi prestasi dan hiasannya sama sekali tidak kalah dengan seramik.

Kelebihan utama lantai meratakan sendiri ialah mereka boleh meniru apa-apa bahan. Ini boleh menjadi permukaan yang menakjubkan bagi kedua-dua objek semula jadi dan buatan. Lantai yang meniru ombak laut, pasir pantai, batu, padang rumput bunga dan lain-lain kelihatan cantik. Pengrajin yang berpengalaman melakukan kerja sedemikian rupa sehingga imej menerima volum spatial yang menjadikan unsur-unsur semula jadi dan realistik. Tandas dengan lantai sedemikian sangat menakjubkan.

Lantai meratakan sendiri mempunyai permukaan licin sempurna. Mereka mencuci tanpa masalah, tidak sejuk seperti jubin. Ia boleh digunakan asalkan isi rumah tidak jemu dengan penampilan mereka. Kemasan lantai ini juga boleh dianggap kalis air tanpa cela, jadi anda tidak perlu risau tentang kebocoran.

Kadang-kadang untuk menyelesaikan lantai di tandas, bahan yang lebih bajet dan berpatutan digunakan - linoleum. Ia adalah murah, dibentangkan dalam julat terluas. Lantai boleh ditutup dengan pelbagai bahan. Dijual terdapat produk untuk jubin, lantai kayu. Spesimen dengan corak tumbuhan dan corak yang cantik adalah popular.

Linoleum tidak menyerap air, kotoran dan habuk. Sebarang pemendakan dan kotoran dari permukaan kemasan sedemikian boleh dikeluarkan tanpa sebarang masalah dan dengan cepat tanpa menggunakan bahan kimia khas.

Linoleum di lantai tandas boleh bertahan selama bertahun-tahun, melainkan jika berlaku kecemasan, yang mana ia perlu dibongkar. Jika versi hangat khas digunakan untuk lantai, maka selepas "kemalangan" ia hanya boleh dihantar ke timbunan sampah. Jika kita bercakap tentang salutan tidak terlindung, maka ia boleh dibilas dengan baik dan dikeringkan, dan kemudian dikembalikan ke tempat asalnya. Sebelum anda meletakkan linoleum di dalam tandas, anda perlu meratakan lantai di sana. Bahan ini tidak boleh diletakkan pada permukaan yang tidak rata.

Popular hari ini ialah lantai gabus. Ia tidak mengumpul kotoran dan habuk. Lantai gabus mudah dibersihkan daripada kotoran, tahan lelasan, tahan lama dan tidak menyerap lembapan. Sekiranya bahan itu diletakkan mengikut semua peraturan, maka kebocoran kecil tidak boleh membahayakannya. Gabus dicirikan oleh sifat penebat haba dan bunyi yang sangat baik. Permukaannya menyenangkan untuk kaki, kerana ia sentiasa hangat dan menyerap kejutan. Sekiranya terdapat gabus di lantai tandas, permaidani mungkin tidak diletakkan di sana.

Siling

Jangan memandang rendah kepentingan hiasan siling di dalam tandas anda. Untuk ini, anda boleh menggunakan pelbagai bahan. Mereka, seperti dalam kes lantai atau dinding, mesti tahan haus, tidak takut kelembapan, tahan lama.

Sudah tentu, reka bentuk kemasan siling juga penting. Bahan yang dipilih secara tidak betul boleh mengganggu secara visual bilik, menjadikannya terlalu sempit, menindas.

Mari kita lihat lebih dekat bahan apa yang sesuai untuk menyelesaikan siling di bilik mandi.

 • Panel plastik. Bahan murah di pasaran dalam julat terluas. Mereka boleh menyembunyikan semua kecacatan dan kerosakan pada papak lantai. Tetapi kita mesti ingat bahawa kemasan ini akan menurunkan pangkalan mendatar sebanyak kira-kira 50 mm, dan jika mentol dipasang di sana (atau mereka menyembunyikan komunikasi), maka angka ini akan menjadi lebih besar.

Sekiranya siling di tandas sudah rendah, maka lebih baik tidak memasang panel plastik.

 • Siling rak. Pilihan popular baru-baru ini untuk menyelesaikan siling. Produk rak dan pinion diperbuat daripada logam nipis. Selama bertahun-tahun, bahan tersebut tidak akan menjadi kuning seperti plastik, tidak akan merosot di bawah pengaruh kelembapan yang tinggi, dan tidak akan berubah bentuk. Selalunya, sisipan-susun atur warna yang berbeza dipasang di antara panel-slat, yang mana penyelesaian reka bentuk yang menarik diperolehi.
 • Siling gantung jenis kaset. Ia adalah struktur logam pepejal yang mentakrifkan sel-sel bentuk yang betul. Papak atau panel dibenamkan di dalamnya dari atas.
 • Dinding kering... Pilihan siling ini popular kerana ia boleh dipasang dengan mudah dengan tangan anda sendiri, tanpa memanggil tuan. Pada masa yang sama, bahan tidak akan mahal. Dengan bantuan kepingan papan eternit, anda boleh meratakan siling, menjadikannya lebih kemas, menyembunyikan lantai itu sendiri dan komunikasi. Selalunya, pangkalan tersebut dilengkapi dengan pencahayaan, yang membawa semangat ke pedalaman.
 • Siling regangan. Pilihan penamat popular pada zaman kita, tetapi ia tidak sering digunakan untuk menghiasi tandas. Tidak mungkin memasang siling regangan dengan tangan anda sendiri - anda memerlukan peralatan khusus. Ia boleh menjadi mahal. Tandas yang sangat kecil tidak akan mempunyai kawasan ketegangan yang diperlukan, anda perlu memilih kemasan yang berbeza.

Gaya

Untuk reka bentuk tandas, ia patut memilih gaya tertentu. Selepas itu, ia perlu dipatuhi apabila memilih kemasan, paip, peranti pencahayaan, aksesori dan elemen hiasan. Mari kita lihat dengan lebih dekat apakah ciri tersendiri yang ada pada arah gaya yang berbeza.

 • Minimalisme. Penyelesaian ideal untuk bilik kecil di mana tidak ada ruang untuk sejumlah besar item. Kontras warna gelap dan terang boleh didapati di sini, bahan seperti kayu, kaca, logam, batu.

Hiasan dalam gaya ini tidak disediakan, tetapi anda boleh menghiasi bilik dengan panel kecil di siling atau menggunakan pencahayaan, sebagai contoh, lampu tersembunyi.

 • Klasik. Candelier dalam tandas biasanya tidak digantung, terutamanya jika ia kecil. Untuk dalaman klasik dalam tandas, anda harus memilih singki gaya antik, cermin tua dengan bingkai yang cantik dan lantai marmar yang bergaya.
 • Provence. Dalam tandas sedemikian, anda harus berpegang pada skema warna pastel yang tenang. Semua butiran harus halus dan anggun. Ruang harus memancarkan cahaya. Ia bernilai menambah tuala linen, mozek ke pedalaman, lukisan kecil, perhiasan bijak, bunga boleh diterima.
 • Ecostyle. Nama gaya popular ini bercakap untuk dirinya sendiri. Untuk penamat adalah perlu untuk memilih bahan mesra alam dan semula jadi. Boleh letak cenderahati batu. Bahagian dalamannya akan menjadi lebih menarik jika lantai disiapkan dengan jubin seramik. Warna harus tenang, bergema antara satu sama lain.
 • Loteng. Dalam persekitaran sedemikian, motif industri akan wujud.Harus ada fasad rata, unsur logam, lebih baik memasang tandas yang dipasang di dinding, dan menyelesaikan salah satu dinding dengan salutan untuk kerja bata.

Organisasi pencahayaan

Di dalam tandas kecil, satu lekapan lampu tidak akan mencukupi. Walaupun bilik itu sangat kecil, satu lampu tidak dapat menerangi sepenuhnya seluruh ruang di dalamnya. Penyelesaian yang ideal ialah mentol spot mini. Mereka dipasang di bahagian tengah pangkalan siling atau di sepanjang baris yang panjang. Lampu di atas cermin atau pencahayaan lantai boleh berfungsi sebagai pencahayaan tambahan. Dalam kes penamat siling GKL, anda boleh menggunakan jalur LED.

Adalah mungkin untuk meletakkan lampu tambahan pada unit meja solek dengan sink. Selalunya, penyelesaian sedemikian digunakan dalam kes bilik mandi gabungan. Lekapan lampu ini adalah pilihan, tetapi jika anda masih mahu menambahnya, anda perlu ingat untuk memadankan gaya.

Bagaimana untuk melengkapkan?

Susunan tandas bukanlah satu perkara yang rumit. Apabila memilih perabot dan paip untuk bilik ini, perkara utama adalah ingat bahawa mereka harus selesa dan praktikal yang mungkin. Sudah tentu, semua elemen mesti sesuai dengan segi empat sama bilik: untuk tandas yang sangat kecil, anda tidak perlu membeli struktur besar, dan di dalam bilik yang luas kepingan kecil perabot dan paip boleh kelihatan tidak masuk akal.

Di kebanyakan rumah, anda akan menemui tandas berdiri lantai standard. Tetapi pengeluar moden menawarkan pilihan yang lebih menarik. Sebagai contoh, di dalam bilik kecil, penyelesaian yang ideal adalah pilihan berengsel bergaya. Ia selesa, direka untuk beban berat, dan mudah untuk membersihkan lantai di bawahnya. Tetapi ia hanya boleh dilekatkan pada dinding yang kuat (asas dari papan gipsum tidak akan berfungsi).

Menjimatkan ruang dan model yang dipasang di lantai. Ia juga akan membolehkan anda membentuk gaya khas di bahagian dalam bilik mandi.

Adalah lebih baik untuk menyembunyikan paip di dalam tandas di belakang perabot terbina dalam atau panel khas dengan tingkap. Selalunya mereka menggunakan penutup rak di belakang panel dinding. Dengan cara yang sama, mereka "menyembunyikan" dandang dandang. Anda juga boleh meletakkan sinki di sini. Penyelesaian terbaik ialah model yang dipasang. Ia boleh muat walaupun di dalam bilik yang sangat kecil. Jika dimensi membenarkan, ia patut memilih sinki pada kabinet dengan kabinet dan rak - ia adalah mudah untuk menyimpan pelbagai perkara dan objek di sana.

Jangan lupa tentang perkara-perkara kecil yang penting yang melengkapkan reka bentuk dalaman bilik mandi. Mereka boleh jadi:

 • pemegang kertas tandas;
 • sabun pinggan;
 • berus;
 • cangkuk untuk pakaian dan tuala;
 • bermaksud produk kebersihan.

Penyelesaian yang baik adalah rak yang digabungkan dengan tangki tandas. Adalah mungkin untuk menyembunyikan rak tambahan di belakang cermin di dalam bilik.

Aksesori dan elemen hiasan

Jangan berfikir bahawa tidak ada ruang di dalam tandas untuk hiasan dan aksesori yang cantik. Anda boleh letak di sini:

 • lukisan kecil;
 • bunga dalam pasu yang kemas (tumbuhan bersahaja sesuai - ficus, kaktus);
 • penganjur luar biasa untuk tuala;
 • satu set hidangan sabun, gelas untuk membilas, bekas untuk berus, dibuat dalam satu kunci;
 • permaidani menarik padanan warna dan gaya;
 • lampu bukan standard bentuk asal;
 • cermin dengan bingkai yang cantik;
 • bakul rotan pelbagai saiz.

Beberapa nuansa reka bentuk

Apabila mereka bentuk dan mengatur tandas di sebuah apartmen, perlu mengetahui beberapa nuansa penting.

 • Ramai pakar dalam tandas yang sangat kecil di rumah panel mengesyorkan beralih kepada pemasangan tandas terbina dalam. Ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya meter persegi, dan semua sistem komunikasinya akan disembunyikan di dinding.
 • Menghias dengan panel plastik akan menjadi yang paling murah, tetapi dalam kes-kes yang jarang berlaku ia ternyata sangat cantik dan berkesan. Jika anda memutuskan untuk menghiasi dinding dengan bahan-bahan ini, anda perlu memilihnya untuk masa yang lama dan berhati-hati, jika tidak, pedalaman akan kelihatan murah.
 • Untuk bilik mandi "Khrushchev" bahan penamat yang ideal adalah mozek.Di kediaman sedemikian, terdapat sudut bulat yang unik, yang paling mudah untuk disiapkan dengan jubin kecil yang tepat.
 • Jubin warna terang dan tidak semulajadi boleh merosakkan keseluruhan bahagian dalam tandas. Penyelesaian menang-menang - motif semula jadi.
 • Adalah disyorkan untuk menggantung cermin besar di dalam tandas kecil. Secara visual, ia akan mengembangkan ruang, memantulkan cahaya yang terpancar daripada lekapan lampu.
 • Di bahagian dalam bilik mandi, disyorkan untuk menggunakan lebih banyak warna terang, terutamanya jika bilik itu kecil. Sekiranya anda ingin beralih kepada palet gelap, maka ia harus dicairkan dengan warna terang atau pastel untuk menjadikan keadaan kurang suram dan agresif.
 • Di dalam tandas, semua perabot dan paip paling baik diletakkan di sepanjang dinding. Bahagian tengah bilik harus kekal tidak terjejas.
 • Secara visual, bilik tandas boleh dibuat lebih luas. Untuk melakukan ini, disyorkan untuk membahagikannya kepada zon yang berbeza, menggunakan bahan penamat pelbagai tekstur dan warna.

Contoh reka bentuk dalaman yang berjaya

Apabila menghias tandas, anda perlu menyambungkan imaginasi, jika tidak, pedalaman akan menjadi membosankan dan membosankan. Jika anda melengkapkan dan menghiasi bilik ini dengan rasa, maka ia akan menjadi benar-benar bergaya, bergaya dan harmoni.

Mari lihat beberapa idea reka bentuk menarik yang boleh anda bawa.

 • Tandas yang kecil dan sempit akan kelihatan lebih ringan dan kemas, jika lantai dan bahagian bawah dinding di dalamnya selesai dengan jubin di bawah naungan kopi dengan susu. Adalah lebih baik untuk menutup bahagian atas dinding dengan jubin berkilat putih salji tanpa corak. Pemisahan bahan yang berbeza boleh diwakili sebagai jalur nipis mozek. Dalam persekitaran sedemikian, ia tidak akan dapat memuatkan banyak objek. Ia cukup untuk memasang tandas putih salji berengsel dengan tangki tersembunyi, dan di sebelahnya meletakkan ruff dan pemegang kertas ringan di dinding.
 • Bilik mandi akan kelihatan bergaya dan luar biasa, di mana lantai akan dihiasi dengan kayu gelap, dan dinding - dengan bata dan papan. Dalam tetapan yang tidak standard sedemikian, paip cahaya yang berbeza harus dipasang - mangkuk tandas monolitik putih dengan permukaan berkilat, singki bulat berengsel. Di atas yang terakhir, anda boleh menggantung cermin bulat kecil dengan bingkai kelabu yang bijak.
 • Tandas, dihiasi dengan warna putih dan hijau, kelihatan comel dan kemas. Untuk ini, anda boleh memilih panel atau jubin plastik berkualiti tinggi yang sesuai. Bahagian bawah dinding dan lantai hendaklah berwarna hijau pucat, dan bahagian atas hendaklah berwarna putih. Cairkan penamat dengan cetakan bijaksana bentuk geometri pada latar belakang putih.

Bahan-bahan ini boleh digunakan walaupun di dalam tandas yang sangat kecil, di mana hanya mangkuk tandas, pemegang kertas krom dan berus boleh didapati.

 • Ramai orang lebih suka menjaga bahagian dalam tandas sehebat mungkin.... Untuk ini, dinding dan lantai di dalam bilik boleh disiapkan dengan bahan dalam warna kelabu neutral. Dengan latar belakang sedemikian, tandas berengsel putih dengan tangki tersembunyi, sinki berengsel segi empat tepat, keran logam, butang dan aksesori, serta cermin ringkas di atas singki akan kelihatan harmoni.
tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah