Dapur-ruang tamu

Reka bentuk ruang tamu dapur 21-22 persegi. m

Reka bentuk ruang tamu dapur 21-22 persegi. m
Kandungan
 1. Ciri-ciri zon dan susunan
 2. Pilihan susun atur
 3. Gaya reka bentuk
 4. Petua Reka Bentuk

Ruang tamu dapur lebih 20 persegi. m adalah sesuai untuk penerbangan imaginasi pereka, kerana ia boleh menampung semua yang anda perlukan: kawasan memasak dan bersantai, serta ruang kerja kecil. Bilik gabungan sedemikian boleh menjadi syurga sebenar bukan sahaja untuk pasangan muda, tetapi juga untuk seluruh keluarga, terutamanya jika ia dilengkapi dengan betul. Dalam artikel ini, kita akan melihat dengan lebih dekat reka bentuk dapur dengan keluasan 21-22 persegi. m., kita akan mempelajari nuansa pengezonan premis tersebut, serta membiasakan diri dengan nasihat pakar.

Ciri-ciri zon dan susunan

Untuk mereka bentuk dengan cekap dan ergonomik ruang tamu dapur yang besar seluas lebih daripada 20 meter persegi. m., adalah perlu untuk mengambil kira semua ciri untuk mendapatkan bilik yang paling selesa, di mana ia akan menyenangkan semua ahli isi rumah.

 • Adalah sangat penting untuk memilih kawasan kerja dengan betul di dalam bilik di mana penyediaan makanan akan berlaku. Ini perlu dilakukan pada peringkat perancangan. Oleh kerana biliknya besar, pelbagai kaedah pengezonan boleh digunakan. Ia boleh menjadi sekatan hiasan (diperbuat daripada plastik atau kaca), dan skrin, dan juga struktur papan eternit pepejal dengan ceruk tambahan.
 • Adalah mungkin untuk mengezonkan beberapa kawasan berfungsi menggunakan pelbagai warna dan tekstur penutup lantai dan dinding. Juga, kombinasi tidak dikecualikan, iaitu, anda boleh memisahkan kawasan memasak dari ruang makan menggunakan penutup lantai dan skrin yang berbeza pada masa yang sama.
 • Untuk pengezonan, anda boleh menggunakan pelbagai rak buku, perapian hiasan, permaidani dan juga sofa. Pilihan sedemikian amat relevan dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk studio moden.

Apabila mengatur dan merancang ruang tamu dapur, sangat penting untuk mematuhi peraturan segitiga kerja, yang menganggap susunan perabot yang betul di dalam bilik dan susunannya yang berkualiti tinggi. Bahagian atas segitiga yang dipanggil ialah sinki, peti sejuk dan dapur (gas, aruhan atau elektrik). Jadi, sangat penting untuk menyusunnya dengan betul. Jarak dari sink ke dapur harus berbeza dari enam puluh hingga 180 sentimeter, dan terus dari sink ke peti sejuk - dari 40 cm hingga 2 meter.

Jika anda mengikuti cadangan ini, anda boleh mendapatkan ruang dapur yang sangat ergonomik dan selesa.

Untuk ruang tamu dapur dengan keluasan 21-22 persegi. m. adalah sangat tidak diingini untuk memilih dapur lurus dan linear. Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pilihan sudut. Dan jika ada keinginan untuk membeli set langsung, maka lebih baik jika ia digabungkan, sebagai contoh, dengan fasad jejari dan kaunter bar separuh bulatan, yang juga boleh menggantikan meja makan yang lengkap.

Jika anda ingin menjimatkan satu tan ruang, maka kami mengesyorkan memilih set dapur dengan almari di bawah siling. Pilihan perabot sedemikian lebih mahal, tetapi pada masa akan datang mereka benar-benar membenarkan kos mereka.

Dalam reka bentuk gabungan dapur dan ruang tamu, disyorkan untuk memberi perhatian khusus kepada pencahayaan, dengan bantuan yang mana anda bukan sahaja boleh mengezonkan zon berfungsi, tetapi juga menjadikan bilik lebih selesa pada masa yang berlainan dalam sehari. Kami mengesyorkan agar anda memberi perhatian kepada skema standard yang digunakan dalam reka bentuk bilik seluas 21-22 persegi. m. Lampu sorot biasanya dipasang di tengah sekitar perimeter bilik, dan lampu modular terletak terus di kawasan kerja. Pemasangan candelier dalam gaya bahagian dalam bilik tidak dikecualikan.

Pilihan susun atur

Hari ini terdapat enam jenis susun atur dapur standard. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, dapur linear bukanlah pilihan terbaik untuk dapur yang besar. Tetapi yang paling berjaya untuk premis tersebut ialah:

 • dapur berbentuk U;
 • berbentuk L;
 • semenanjung atau dengan pulau.

Dari segi pembersihan dan memasak, Dapur berbentuk U dianggap paling selesa, kerana pada mereka semuanya berada dalam beberapa langkah, terutamanya jika semua peralatan terbina dalam. Dapur berbentuk L kurang sesuai untuk bilik digabungkan dengan ruang tamu, bagaimanapun, dan mereka tidak kurang permintaannya. Dapur ini kelihatan sangat padat, namun ia serba boleh dan boleh mengandungi semua yang anda perlukan.

Dapur Semenanjung dianggap sebagai salah satu yang paling asli, lagipun, mereka membayangkan kawasan memasak yang berasingan - dalam kes ini, semenanjung. Semenanjung biasanya disambungkan ke set dapur, menghasilkan struktur asal dan sekeping yang boleh dengan mudah melengkapkan ruang tamu dapur seluas lebih daripada 20 persegi. m.

Semenanjung boleh menjadi tempat kerja dan ruang makan, bergantung pada idea dan projek. Selalunya semenanjung digunakan sebagai kaunter bar. Tetapi kaunter bar tidak selalu relevan jika keluarga itu mempunyai anak kecil. Dalam kes ini, adalah lebih baik untuk menyediakan meja yang lengkap.

Gaya reka bentuk

Hari ini, reka bentuk dapur besar digabungkan dengan ruang tamu boleh:

 • klasik;
 • moden (berteknologi tinggi atau minimalisme);
 • provence atau negara;
 • Scandinavia;
 • moden;
 • Hiasan seni;
 • etnik, gaya eko dan beberapa lagi

Terdapat pilihan yang kerap untuk menggabungkan beberapa gaya di ruang tamu dapur. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, perkara utama adalah melakukan segala-galanya dengan betul dan tidak keterlaluan. Dan yang paling penting ialah jangan menggabungkan apa yang tidak digabungkan. Terlepas dari gaya yang dipilih, jika set dapur berada dalam skema warna gelap, maka yang terbaik adalah membuat seluruh cahaya dalaman.

Apabila bercakap tentang reka bentuk dapur ruang tamu moden, sebagai contoh, dalam gaya berteknologi tinggi, lebih baik memberi keutamaan kepada permukaan berkilat dalam warna neutral.Adalah lebih baik untuk memilih teknik terbina dalam; permukaan logam dan kaca kelihatan bagus di bahagian dalam seperti itu. Anda boleh membuat aksen utama pada tekstil di ruang tamu, serta dengan memilih candelier yang indah dan sumber pencahayaan lain. Siling regangan dengan pencahayaan dalaman kelihatan baik dalam gaya moden. Pengezonan boleh dilakukan dengan partition kaca hiasan atau perabot.

Gaya klasik ruang tamu dapur yang besar seluas 21-22 meter persegi biasanya mengandaikan kehadiran set dapur yang diperbuat daripada kayu semula jadi, sebagai contoh, oak. Untuk menambah sentuhan kemewahan, pasu antik dan aksesori lain, termasuk lukisan asli, sering diletakkan di dalam bilik sedemikian. Pengezonan di dapur ruang tamu klasik biasanya dilakukan dengan skrin.

Petua Reka Bentuk

Sebelum anda mula merancang reka bentuk ruang tamu dapur, kami mengesyorkan untuk mematuhi nasihat pakar.

 • Sekiranya tidak ada keinginan untuk mengezonkan bilik dengan panel hiasan dan sebagainya, sangat penting untuk memasang tudung berkualiti tinggi di atas dapur, anda tidak sepatutnya menjimatkan - jika tidak, semua bau pihak ketiga dari memasak akan merebak ke seluruh bilik.
 • Adalah lebih baik untuk memberi keutamaan kepada peralatan yang tenang, termasuk mesin basuh dan mesin basuh pinggan mangkuk, terutamanya jika pengezonan di dalam bilik besar adalah bersyarat. Bunyi pihak ketiga boleh mengganggu ketenteraman isi rumah semasa rehat.
 • Untuk mencipta dalaman yang moden dan selesa, keutamaan harus diberikan kepada sifat-sifat berkualiti tinggi dan praktikal. Sebagai contoh, sinki bersepadu yang diperbuat daripada batu tiruan boleh kelihatan berfaedah dalam kedua-dua dalaman moden dan klasik. Peti sejuk yang besar juga relevan untuk ruang tamu dapur yang besar.

Merumuskan, harus dikatakan bahawa walaupun pada hakikatnya hari ini anda boleh menemui banyak pilihan untuk menghias ruang tamu dapur, kadang-kadang perundingan pakar mengenai isu ini tidak menyakitkan, kerana untuk mencipta reka bentuk yang harmoni adalah sangat penting untuk diambil kira. mengambil kira banyak mata dan nuansa.

Untuk maklumat tentang cara mengatur ruang tamu dapur seluas 21-22 meter persegi dengan betul, lihat video seterusnya.

tiada komen

Fesyen

kecantikan

rumah