Dapur-ruang tamu

Gerbang antara ruang tamu dan dapur: bagaimana untuk mengatur pembukaan?

Gerbang antara ruang tamu dan dapur: bagaimana untuk mengatur pembukaan?
Kandungan
 1. Kelebihan dan kekurangan
 2. Bahan (edit)
 3. Idea reka bentuk
 4. Bagaimana untuk membuat struktur melengkung?
 5. Contoh yang indah

Penciptaan gerbang antara ruang tamu dan dapur dianggap sebagai trend semasa dalam reka bentuk moden. Struktur melengkung sesuai untuk mana-mana premis, menghias dan zon ruang dalaman.

Kelebihan dan kekurangan

Sebelum meneruskan penciptaan pembukaan melengkung, perlu mempertimbangkan kebaikan dan keburukan reka bentuk masa depan. Kelebihannya yang tidak dapat dipertikaikan adalah serba boleh untuk sebarang penyelesaian reka bentuk, kerana gerbang boleh dihiasi dalam gaya Baroque dan dalam gaya berteknologi tinggi.

Gerbang secara visual membesarkan kawasan, mengembangkan ruang dan menaikkan siling. Transmisi cahayanya tidak dapat dibandingkan walaupun dengan pintu kaca. Ini adalah penyelesaian optimum untuk pangsapuri dan studio kecil, kerana gerbang tidak mengambil banyak ruang, dan ceruk yang dipasang di dalamnya akan membolehkan anda menyimpan perkara yang diperlukan.

Perlu diingat bahawa gerbang tidak sesuai untuk pangsapuri kecil dengan siling rendah - reka bentuk ini kelihatan besar di dalamnya. Pereka bentuk memanggil kelemahan lain kekurangan pintu dalaman.

Terdapat nuansa tertentu dalam reka bentuk dalaman. Sebagai contoh, skema warna dewan harus bertindih dengan warna dapur supaya warna upholsteri perabot sepadan dengan naungan kabinet dapur. Gabungan bantal hiasan yang terang dengan corak berwarna-warni permaidani dapur kelihatan organik.

Jika tiada apa-apa yang mengganggu anda, anda harus melihat lebih dekat pada bahan yang anda boleh membina bukaan melengkung.

Bahan (edit)

Drywall dianggap sebagai bahan yang popular untuk membuat gerbang. Cadarnya yang ringan dan fleksibel boleh dibentuk ke dalam sebarang bentuk.Pada masa yang sama, papan gypsum tahan lama, tidak tertakluk kepada kemusnahan, dan hayat perkhidmatannya lebih daripada 10 tahun. Untuk mengemas kini gerbang sedemikian, cukup untuk melukis dan melepanya dengan kerap.

Ia dibenarkan untuk membina gerbang yang diperbuat daripada kayu asli atau papan serpai nipis, dengan syarat strukturnya terletak jauh dari dapur dan pili air. Bagaimanapun permukaan kayu dipernis dan disalut dengan agen pelindung khas.

Jika pembinaan struktur melengkung dirancang di rumah desa, ia patut melihat dengan lebih dekat idea yang diperbuat daripada batu, bata atau konkrit... Di sebuah pangsapuri bandar, bangunan seperti itu mengacaukan ruang yang sudah kecil, tetapi di negara itu mereka kelihatan mewah dan dihormati.

Tetapi jika gerbang yang diperbuat daripada eternit, kayu atau papan serpai boleh dibina secara bebas, maka untuk membuat batu, anda pasti memerlukan bantuan yang hanya boleh diberikan oleh pembina profesional.

Jika anda tidak mahu mengatur gerbang dengan tangan anda sendiri, anda harus melihat lebih dekat pada struktur logam. Sebagai peraturan, mereka dibuat mengikut pesanan, dengan mengambil kira ciri-ciri individu rumah. Gerbang sedemikian cantik dan melengkapi dalaman secara organik, tetapi ini jauh dari pilihan bajet.

Idea reka bentuk

Sebagai tambahan kepada bahan binaan, adalah bernilai memutuskan penyelesaian reka bentuk untuk struktur masa depan. Gerbang asimetri dengan rak akan menjadi bukan sahaja pilihan hiasan yang menarik, tetapi juga tambahan berfungsi untuk rumah anda. Sebagai peraturan, reka bentuk sedemikian disukai oleh pencinta minimalis.

Mereka yang tidak mahu mengacaukan peranti struktur kompleks harus melihat dengan lebih dekat reka bentuk klasik tanpa hiasan sedikit pun. Pilihan singkat lain ialah gerbang Art Nouveau.yang mempunyai jejari lengkok terpotong dan bucu licin.

Perlu melihat lebih dekat pada gerbang Slavic yang dipanggil Merupakan struktur segi empat tepat dengan tepi bulat, portal yang dihiasi dengan ukiran kayu atau sisipan kaca berwarna, trapezoid laconic dengan sudut serong.

Gerbang Thai kelihatan luar biasa dan moden, segi empat tepat pada satu sisi dan bulat di sebelah yang lain. Satu lagi penyelesaian asal dianggap sebagai struktur ellipsoidal atau bulat. Walau bagaimanapun, pilihan ini direka untuk ruang yang besar.

Untuk menghiasi pembukaan melengkung, anda harus memberi perhatian kepada panel kayu. - palet warna yang kaya akan membolehkan anda memilih warna yang sesuai secara organik ke bahagian dalam. Tiruan pengacuan stuko dengan campuran poliuretana dibenarkan.

Pilihan hiasan asal akan menjadi hiasan dengan tumbuhan memanjat hidup atau pencahayaan dengan lampu sorot... Sekiranya peluang kewangan terhad, dan hampir tidak ada masa untuk menjaga bunga, anda boleh mengecat permukaan dalam warna yang selaras dengan gaya bilik.

Bagaimana untuk membuat struktur melengkung?

Mari buat tempahan segera - kebanyakan bukaan melengkung diperbuat daripada papan eternit. Bahan ini sesuai untuk penghias dan pemula yang berpengalaman. Ia akan menjadi sukar bagi yang terakhir untuk membuat gerbang bentuk yang tidak standard. Oleh itu, artikel ini akan melihat proses mencipta gerbang drywall klasik. Gerbang yang diperbuat daripada papan serpai nipis atau MDF dibuat sama dengan pilihan yang dicadangkan.

Untuk menghiasi pembukaan dalaman dengan indah, anda harus membiasakan diri dengan peringkat utama kerja pembinaan. Mula-mula anda perlu mengumpul bahan yang diperlukan: panduan, profil logam rak dan papan gipsum.

Maka ia patut membeli bahan pengikat: sudut melengkung, dengan mana tepi sudut dipasang, skru untuk logam, skru mengetuk sendiri. Alat harus disediakan: pita pengukur, beberapa pisau tajam, pemutar skru, gerudi, pensil mudah, gunting logam.

Apabila semua yang anda perlukan sudah tersedia, anda boleh memulakan kerja persediaan.

 • Pada peringkat pertama, anda harus membongkar siling antara dewan dan dapur, keluarkan pintu dan kembangkan pembukaan ke parameter yang diperlukan. Permukaan dibersihkan, plaster dibuang, diratakan dan degreased.
 • Ukur lebar bukaan (X) dan panjang dari rasuk tingkat atas ke titik tertinggi peti besi masa depan (Y). Selepas itu, bahagian sisi dibuat: bahagian yang sama dengan penunjuk pertama dipotong dari dinding kering, paksi tengah dilukis pada helaian dan pusatnya ditanda.
 • Dari bahagian atas helaian, nilai yang terhasil diukur ke titik tertinggi peti besi dan ditanda pada paksi tengah. Titik ini diambil sebagai pusat bulatan lengkok. Jejari dikira berdasarkan 1 / 2X dan bulatan dilukis. Hasilnya mestilah sekeping melengkung.
 • Mereka mula mengeluarkan bingkai peti besi melengkung yang diperbuat daripada logam: pertama, cawangan sisi dipotong dalam kenaikan 5 cm, dan kemudian bahan itu berbentuk seperti arka.
 • Anda perlu menyediakan lembaran drywall. Untuk melakukan ini, ia dibengkokkan ke dalam arka dengan cara yang kering atau basah. Yang pertama melibatkan membuat potongan pada helaian dan kemudian melipat, tetapi pilihan ini sukar dan tidak sesuai untuk pemula. Oleh itu, lebih baik menggunakan pilihan kedua. Untuk melakukan ini, anda perlu memotong elemen yang diperlukan, menusuknya dengan penusuk di beberapa tempat, basahkan dengan air dan letakkan pada templat siap. Bahagian itu akan mengambil bentuk yang diingini, dan anda boleh menggunakannya serta-merta selepas pengeringan.

  Apabila semua elemen sudah siap, anda boleh meneruskan pemasangan struktur masa depan.

  • Bingkai profil dipasang, membetulkannya pada kedua-dua sisi.
  • Butiran serupa peti besi melengkung diletakkan pada dinding sisi bukaan. Butirannya diikat dengan skru mengetuk sendiri. Selepas itu, semua bahagian dilekatkan pada profil logam.
  • Strukturnya diperkukuh dengan jalur dari profil pelekap rak.
  • Lakukan pelapisan. Jalur papan gipsum dicuba pada bukaan dan bahagian yang serupa dipotong, yang dipasang pada bingkai dengan skru mengetuk sendiri. Mereka harus diletakkan pada jarak 10 cm. Bahagian dalam gerbang ditutup dengan jalur dinding kering yang dibengkokkan dalam lengkok.

  Kord terakhir ialah reka bentuk struktur.

  Tiada cadangan khusus di sini, kerana reka bentuk gerbang bergantung pada gaya dalaman yang dipilih. Lagipun, bangunan ini harus menjadi elemen bilik yang menarik, dan tidak berubah menjadi objek yang menarik perhatian.

  Contoh yang indah

  Bukaan melengkung trapezoid. Dalaman minimalis, perabot sederhana, warna terang. Pilihan terbaik untuk "Khrushchev" bersaiz kecil.

  Bahagian dalaman sejuk gaya loteng perindustrian dilengkapkan secara organik dengan struktur melengkung kerinting, direka dalam warna terang. Dalam kes ini, ia dilengkapi dengan kaunter bar dan rak untuk menyimpan perkara kecil yang penting. Penyelesaian bukan standard untuk pangsapuri studio yang luas.

  Versi asal peranti struktur melengkung yang diperbuat daripada plexiglass lutsinar. Bukaan sisi adalah rak dengan barang-barang kecil yang comel. Lampu logam digantung sebagai hiasan berhampiran peti besi. Permukaan kaca, perabot moden dengan belakang logam - semuanya adalah dalam semangat gaya berteknologi tinggi singkat.

  Warna terang berkesan mencairkan aksen merah terang: hiasan perabot upholsteri secara organik bergema dengan warna laci dapur. Gambar itu dilengkapi dengan pintu melengkung dengan bahagian dalam berwarna merah. Penyelesaian yang bergaya, terang dan luar biasa untuk bilik yang luas.

  Bukaan melengkung klasik tanpa mewah. Sisi ditutup dengan kertas dinding hijau muda, dan bahagian dalam gerbang ditutup dengan papan eternit putih. Lukisan kaca berwarna terang telah menjadi sorotan tersendiri di pedalaman - mereka berkesan menghidupkan reka bentuk dan menaikkan siling.

  Bentuk kompleks gerbang menghiasi bahagian dalam, skema warna yang dikekalkan dalam merah jambu pucat. Bilik itu tidak kelihatan pucat kerana permaidani merah jambu terang di lantai ruang tamu. Di dapur itu sendiri, aksen terang ditetapkan dengan bantuan tumbuhan hidup. Pilihan terbaik untuk mereka yang suka menggabungkan nada yang berkaitan.

  Struktur melengkung dengan kemasan bijirin kayu. Kemasan gerbang bergema warna set dapur. Kaunter bar dengan sisipan kaca kelihatan bergaya dan mewah. Menang-menang untuk mana-mana bahagian dalam.

  Pembukaan melengkung boleh kelihatan menyusahkan dan sangat rumit. Malah, sudah cukup untuk melihat dengan lebih dekat bahagian dalam apartmen, meletakkan tangan anda di atasnya dan membuat elemen perumahan yang indah yang akan membangkitkan keluhan iri hati rakan dan kenalan.

  Bagaimana untuk membuat gerbang antara ruang tamu dan dapur, lihat di bawah.

  tiada komen

  Fesyen

  kecantikan

  rumah