Gaya dan model pakaian

Pakaian tunik - kelihatan bergaya dan moden

Pakaian tunik - kelihatan bergaya dan moden
Kandungan
 1. Keanehan
 2. Sedikit sejarah
 3. Ini untuk siapa?
 4. Gaya
 5. Varieti
 6. Warna popular
 7. Gaya
 8. Panjang
 9. Bahan (edit)
 10. musim
 11. Sesekali kelihatan
 12. pakai apa?
 13. Aksesori
 14. Kasut

Pakaian gaya "tunik" sering dijumpai dalam almari pakaian wanita fesyen. Pakaian ini selesa dan sesuai untuk wanita dari sebarang umur. Gaun tunik moden dibentangkan dalam banyak model, berbeza dalam gaya, warna, dan fabrik yang digunakan untuk jahitan mereka.

Keanehan

Berbanding dengan tunik pendek, pakaian gaya ini lebih panjang, yang menjadikannya pakaian bebas yang tidak perlu ditambah dengan seluar atau seluar pendek. Walaupun, jika ada keinginan, adalah dibenarkan untuk menggabungkan pakaian tunik dengan barang-barang almari pakaian tersebut. Kepelbagaian ini adalah perbezaan utama.

Ciri-ciri lain pakaian gaya ini ialah:

 • Longgar muat.
 • Siluet berbentuk T.
 • Kekurangan kolar.
Pakaian tunik

Lengan dalam gaun tunik mungkin hilang atau mempunyai panjang yang berbeza. Juga, banyak model mempunyai celah sisi.

Sedikit sejarah

Tunik mula dipakai pada zaman Rom Purba dan Greece, dan ia bukan sahaja pakaian wanita, tetapi juga item almari pakaian lelaki.

Ia dicipta daripada dua helai kain segi empat tepat, yang dilekatkan antara satu sama lain di bahu dengan bantuan gesper. Dengan kain yang digunakan untuk tunik adalah mungkin untuk menilai keadaan pemiliknya.

Tunik lelaki adalah produk panjang sederhana (sehingga lutut), manakala tunik wanita berbeza panjang hingga ke buku lali. Hampir selalu, tunik itu dilengkapi dengan tali, serta jubah. Tidak lama kemudian, tunik hanya tinggal di almari pakaian wanita. Mereka mula menggunakan batu dan sulaman dalam hiasan mereka.

Pada Zaman Pertengahan, pakaian seperti itu hanya dipakai oleh imam, serta orang yang tinggal di Timur. Dari pertengahan abad ke-20, wanita mula memakai tunik semula.

Kini pakaian gaya ini mendapat permintaan dan kerap muncul di pentas peragaan.

Ini untuk siapa?

Pakaian tunik disayangi kerana serba boleh, kerana pakaian sedemikian sesuai dengan mana-mana wanita, tidak kira apa fizikalnya atau berapa umurnya.

Ia cukup untuk memilih gaya yang betul, dan setiap gadis akan dapat menekankan kelebihan angka itu, dan semua kekurangan akan disembunyikan.

Gaya ini kelihatan sangat cantik pada gadis tinggi dan wanita ketinggian sederhana. Sekiranya gadis itu tinggi, tunik akan bermanfaat untuk menekankan kaki yang panjang. Untuk kecantikan dengan pertumbuhan purata, pakaian seperti itu dapat memanjangkan garis kaki secara visual.

Tunik untuk gadis pendek

Kelebihan besar pakaian gaya "tunik" adalah keupayaan untuk menggunakan pakaian sedemikian dalam almari pakaian gadis dengan kenyang. Pakaian yang longgar akan membantu mengalih perhatian perhatian daripada ketidaksempurnaan di kawasan pinggang. Kelebihan tunik ini juga digemari oleh bakal ibu yang tidak mahu fokus pada perut mereka yang membesar lebih awal.

Gaya

Tunik dalam almari pakaian fesyen sering diwakili oleh model berikut:

 • Pakaian potongan lurus dengan panjang yang berbeza. Variasi model ini boleh menjadi tunik yang sedikit melebar ke bawah.
 • Pakaian pantai lebar. Ia diperbuat daripada bahan lut sinar dan dipakai di pantai. Sekiranya tunik seperti itu dipakai di bandar, maka ia mesti dilengkapi dengan seluar jeans atau seluar.
 • Tunik turtleneck rajutan. Model ini mempunyai bahagian atas tertutup dan panjang di bawah pinggul.
 • Baju tunik. Pakaian ini serupa dengan baju lelaki, tetapi lebih panjang.
 • Model berpinggang tinggi. Di bawah payudara, tunik seperti itu sering mempunyai perhimpunan, jadi pakaian seperti itu sangat diminati di kalangan gadis yang sangat kurus dan ibu mengandung.
 • "Kelawar". Ini adalah versi musim panas pakaian tunik yang membantu menyembunyikan kekenyangan.

Varieti

Tunik mungkin berbeza:

 • Skema warna. Pakaian tunik monokromatik secara tradisinya mendapat permintaan tinggi, tetapi terdapat juga banyak model dengan cetakan cerah.
 • Panjang. Pakaian gaya ini dipersembahkan oleh model dari produk ultra-pendek hingga ke lantai.
 • Garis leher. Selalunya, garis leher dalam pakaian tunik adalah bulat atau berbentuk V, tetapi terdapat juga model dengan garis leher persegi.
 • Hiasan. Selain corak yang menarik, tunik boleh menarik perhatian dengan poket tampalan, lacing, labuci, sulaman dan elemen lain.

Warna popular

Warna klasik di mana pakaian gaya ini paling kerap dijumpai termasuk putih, hitam dan merah. Tunik biru dan biru juga popular. Produk dalam warna warna ini relevan pada bila-bila masa sepanjang tahun, walaupun model ringan lebih kerap dipilih untuk tempoh musim panas.

Mereka juga cenderung kepada warna pastel apabila memilih gaya seperti pakaian untuk pejabat. Wanita perniagaan suka tunik dalam warna krim, kuning air, pasir atau kelabu. Pakaian hitam gaya ini boleh berjaya menggantikan pakaian sarung malam.

Gaya

Gaun tunik boleh merujuk kepada:

 • Gaya perniagaan. Tunik sedemikian adalah laconic dan austere, praktikal tanpa kemasan, terutamanya kuning air, kelabu dan hitam.
 • gaya romantik. Pakaian tunik ini sering dihiasi dengan langsir, busur, ruffles dan hiasan lain.
 • Gaya etnik. Keistimewaan tunik tersebut adalah cetakan cerah dan potongan luar biasa.
 • gaya gipsi. Pakaian tunik ini mempunyai lengan yang bengkak (ia sering dikumpulkan dengan jalur elastik) dan garis leher yang lebar.
 • gaya timur. Ciri ciri tunik tersebut adalah kehadiran lengan kimono, kolar berdiri dan elemen lain pakaian kebangsaan Asia.
 • Gaya sukan. Tunik ini selalunya mempunyai lengan panjang dan tudung.

Panjang

Tunik sangat berubah-ubah panjangnya. Anda boleh melihat kedua-dua model pendek dan produk panjang lantai, tetapi pakaian yang paling biasa dalam gaya ini berbeza dalam paras lutut atau lebih tinggi sedikit (sehingga pertengahan paha).

Gaun tunik berwarna turquoise

Apabila memilih panjang pakaian, anda harus mengambil kira ciri-ciri kaki dan fizikal anda secara umum.

Sekiranya seorang wanita ingin menyembunyikan kepenuhan pinggul atau kaki yang tidak rata, model panjang lebih disukai, dan gadis kurus dengan kaki langsing boleh dengan mudah memakai tunik dengan panjang mini. Tunik separas lutut kelihatan sempurna pada kedua-dua wanita muda langsing dan jelita dengan susuk tubuh yang megah.

Bahan (edit)

Pelbagai fabrik digunakan untuk pembuatan tunik. Model musim panas secara tradisional diperbuat daripada bahan ringan seperti sifon dan satin. Sutera sering digunakan untuk model malam, dan bulu, kasmir dan pakaian rajut paling banyak diminta untuk menjahit tunik untuk cuaca sejuk. Linen dan kapas digunakan secara meluas semasa mencipta pakaian gaya etnik.

musim

Musim panas

Gaun tunik putih mengambil salah satu tempat utama apabila memilih pakaian musim panas.

Juga, model musim panas termasuk tunik terang dengan cetakan geometri, abstrak atau bunga.

Musim bunga / musim luruh

Dalam cuaca sejuk, kanak-kanak perempuan lebih suka tunik yang diperbuat daripada kain hangat, sebagai contoh, model rajutan yang menyerupai baju peluh memanjang.

musim sejuk

Dalam cuaca sejuk, pakaian tunik yang diperbuat daripada bulu dan pakaian rajut sangat diperlukan. Selalunya, model yang diperbuat daripada bahan ini adalah kusam dan monokromatik, dan panjangnya mencapai di bawah lutut. Mereka digabungkan dengan jaket atau kardigan, serta dengan but dengan tumit.

Mengait dan mengait pakaian tunik

Pakaian tunik rajutan yang menekankan maruah sosok wanita sangat diminati. Mereka biasanya kelihatan seperti baju sejuk memanjang.

Kehangatan dan keselesaan terpancar daripada perkara-perkara sedemikian. Anda boleh membeli kedua-dua model musim panas yang nipis dan yang hangat untuk tempoh musim luruh-musim sejuk. Jika anda mahukan pakaian tunik yang eksklusif, tempah tangan daripada wanita jarum. Tunik rajutan dipakai secara bebas dan bersama-sama dengan pakaian lain. Mesti ada!

Gaun tunik rajutan

Sesekali kelihatan

Ke pejabat

Model bijak pakaian tunik dengan warna terkawal adalah pilihan yang baik untuk penampilan perniagaan. Tunik polos berjaya digabungkan dengan seluar hitam atau dengan skirt pensel warna yang kontras.

Tunik hitam dengan seluar

Selalunya, pakaian tunik gaya perniagaan dipakai di atas turtleneck atau blaus. Di samping itu, untuk tempoh musim luruh-musim sejuk, model pejabat tunik digabungkan dengan jaket atau kardigan klasik.

Untuk berjalan

Dalam pakaian tunik adalah mudah untuk berjalan di sekitar bandar dengan rakan-rakan dan pergi kencan. Pada musim panas, imej harus dibuat daripada tunik lut sinar dan seluar jeans ringan atau seluar nipis.

Untuk berjalan-jalan pada musim bunga atau musim luruh, anda boleh memakai tunik rajutan, melengkapkannya dengan turtleneck dan bingkap. Pada masa yang sama, adalah penting untuk memilih aksesori yang betul, sebagai contoh, tali pinggang nipis untuk menarik perhatian kepada garis pinggang, dan sebagai hiasan - loket pada rantai atau selendang.

Anda juga boleh memakai gaun tunik terang yang dipangkas dengan sulaman, mutiara tiruan, rhinestones atau renda untuk berjalan-jalan. Produk dengan cetakan, abstrak dan bunga, juga sangat popular.

Gaun tunik pantai

Tunik boleh dipanggil salah satu pilihan terbaik untuk pakaian pantai. Pakaian sedemikian yang diperbuat daripada kain lut sinar dipakai dengan sandal atau sandal rata. Selalunya, versi pantai gaun tunik diwakili oleh model pendek yang boleh dipakai dengan seluar pendek atau seluar.

Untuk menyerlahkan bahagian pinggang, tunik pantai dilengkapi dengan tali pinggang atau tali pinggang nipis.

pakai apa?

 • Tunik musim panas dipakai dengan seluar capri, skirt berlipat, seluar pendek, seluar lebar dan seluar pendek.
 • Dalam cuaca sejuk, seluar jeans, seluar ketat ketat, bingkap, turtleneck dipakai di bawah tunik.

Aksesori

Manik atau rantai panjang dengan loket yang menarik sangat sesuai untuk pakaian tunik. Mereka harus dielakkan hanya jika terdapat sulaman pada produk itu sendiri. Juga, pakaian gaya ini dilengkapi dengan gelang dan anting-anting.

Banyak tunik sesuai dengan tali pinggang atau tali pinggang, terutamanya jika anda ingin menekankan pinggang nipis.

Sekiranya seorang gadis berlebihan berat badan, dia tidak boleh memakai tali pinggang lebar dengan tunik, serta perhiasan besar.

Kasut

Gaun tunik musim sejuk dipakai dengan but kulit atau suede, yang sepatutnya mempunyai sama ada kasut tumit tinggi atau baji. Jika anda memilih kasut bertapak rata untuk pakaian sedemikian, ia boleh mengurangkan ketinggian gadis itu secara visual.

Tetapi sandal dengan tumit rendah akan menjadi tambahan yang sangat baik untuk pakaian tunik pendek. Walau bagaimanapun, model dengan panjang pendek dan sederhana sangat bagus digabungkan dengan kasut bertumit tinggi.

Juga, tunik di atas lutut kelihatan menarik dengan but kerawang. Jika anda memakai seluar atau seluar pendek di bawah tunik, kasut untuk set sedemikian boleh dibentangkan dengan flat balet atau terompah.

2 ulasan

Saya suka tunik! Dengan mereka, mudah untuk menukar imej dengan menambah pakaian dan aksesori lain. Pakaian longgar adalah yang paling serba boleh, dengan tunik seperti itu ada sesuatu untuk dibuat.

Saya sentiasa memakai sesuatu untuk gaun tunik. Jika tidak, panjang mini ini boleh mengecewakan anda pada masa yang betul dan membuka seluar dalam anda untuk dilihat oleh semua orang.

Fesyen

kecantikan

rumah